Андрій Дума бачить десять технічних кандидатів у 122 окрузі, Ігор Самардак – жодного

19:21 8 липня 2019 р.

Фото до новини

Висуванець до Верховної Ради від політичної партії «Громадянська позиція» Андрій Дума вважає, що десять з двадцяти кандидатів у цьому окрузі є технічними кандидатами. А його опонент від партії «Європейська солідарність Ігор Самардак не зустрічав тут жодного технічного кандидата.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це вони розповіли це сьогодні, 8 липня, під час виборчих дебатів за проектом «Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету», які відбулися у Львівському прес-клубі. Дебатери кандидують до Верховної Ради у 122 виборчому окрузі. 

Опоненти вже сходилися на герць на передвиборчому полі бою під час виборів до Львівської обласної ради. Тоді переміг Андрій Дума. А Ігор Самардак з минулого року призначений головою Яворівської районної адміністрації. Також він випробовував свої сили в цьому ж окрузі під час парламентської кампанії 2012 року. 

- У 2012 році я балотувався до ВР від партії «Удар». Тоді вже нависала загроза реваншу від Тараса Козака. І щоби ця одіозна фігура не потрапила до парламенту, я зняв свою кандидатуру на користь іншого кандидата. Тоді реванш в цьому окрузі нам вдалося зупинити, - згадує він. 

Андрій Дума йде до Верховної Ради вперше. 

- Я є господарником. Я не вмію співати чи танцювати. Але я буду робити все для свого округу та країни, що стосується книги, підручника, пісні. Якщо я буду бачити «червоні лінії», за які переходить команда «Зе», то я буду з цим боротися. Я буду підтримувати все українське, рух до Євросоюзу і НАТО, - обіцяє він.

За його словами, під час виборів Президента українці обирали нове обличчя. 

- І зараз ми бачимо нове обличчя, яке обсідають різні люди та відроджується цей реванш, в якому колишні регіонали піднімають голови, - каже висуванець партії «Громадянська позиція». 

Під час дебатів опоненти висловили різне бачення майбутнього округу, в якому вони балотуються. Ігор Самардак вважає, що тут варто створити район «Розточчя» - як рівноправних громад Яворівського та Жовківського районів. 

- Під час децентралізації проходить укрупнення районів. І мені не хотілося би бачити розірваними такі райони, як Яворівщина та Жовківщина. І Розточчя, яке об’єднує два ці райони, це унікальна перлина не лише Львівської області. Також між Жовківщиною та Яворівщиною є дуже велика кількість лісових підприємств, рекреаційних парків та заповідників, які розташовані в межах цих двох районів. Тому розривати ці два райони, які мають шалений промисловий та туристичний потенціал – це є абсурдом, - заявив кандидат від «Європейської солідарності». 

Натомість Андрій Дума категорично проти такого.

-  Ліквідація двох районів та утворення замість них одного – це для мене неприпустимо. Тому що є райони, є ОТГ, ще будуть створюватися ОТГ. І цим курсом ми маємо йти, - каже кандидат від «Громадянської позиції». 

Він також вважає, що повноваження місцевих рад потрібно розширити, а фінансування – збільшити. 

- З київських кабінетів не видно, що діється в Куликові, Раві-Руській чи Новояворівську. Мають бути створені ОТГ, мають люди самі обрати собі керівника, мають делегувати в його команду тих, хто знає ситуацію на місцях. Децентралізація полягає в тому, що мають бути сконцентровані ресурси в місцевих радах. І люди на місцях повинні вирішувати, що їм першочергово потрібно будувати: садочок, дорогу чи інший об’єкт інфраструктури. Також районні ради повинні бути ліквідованими, - каже Андрій Дума.

Натомість його опонент заявив, що місцеві ради треба не фінансувати, а дати їм можливість самим заробляти. 

- Основне завдання децентралізації – це створення самодостатніх суб’єктів. Тут не питання розширення фінансування повинне стояти, а питання розширення можливостей для заробляння коштів цими суб’єктами. Сама суть децентралізації – якщо вони самі не заробляють, то ніхто їм і не дає, - нагадав Ігор Самардак.

Він також має свій рецепт боротьби з контрабандою та ліквідацією «човників» в регіоні. Це – створення індустріальних парків та «сухих портів». 

-  Це єдиний вихід для прикордонних зон. На великій території мешкає мало людей. Тому створювати тут промисловість, аби задіяти цих людей – нереально. А «сухі порти» та індустріальні парки якраз передбачені як логістичні. Тут – менша кількість працюючих, але більший оббіг коштів. Також, якщо ми будемо за допомогою «сухих портів» доставляти товари з Європи та до Європи, то логістика буде значно дешевшою та нівелює будь- яку можливість здійснення контрабанди, адже возити маленькими бусиками буде просто невигідно. З контрабандою треба боротися не силовими чи драконівськими методами, а методами, коли вона стане невигідною, - стверджує кандидат від «Європейської солідарності». 

Його опонент погоджується, що контрабанду треба ліквідовувати. 

 - Це є низько та неправильно. І бюджетні кошти, які втікають поміж пальців, це – зло для України, - каже кандидат від «Громадянської позиції». 

До округу, в якому балотуються конкуренти, належить і Грибовицьке сміттєзвалище. Отже переможцеві парламентських перегонів доведеться вирішувати й цю проблему.

- На сьогодні у Грибовицькому звалищі лежить 15 млн тонн сміття та понад 200-300 тонн сміття у Яворівському. Це – атомна бомба. Й іншого варіанту, ніж будівництво сортувань та переробки не існує. Неможливо рекультивувати без переробки, - вважає Ігор Самардак.

З ним погоджується і його опонент.

- Я виступав за те, щоби його закрили. Там має відбутися рекультивація, під це мають надати кошти. Там має бути парк. А щодо сміття, то – тільки утилізація. Інакшого шляху немає, - зауважив Андрій Дума. 

Також він нагадав, що крім Грибовицького сміттєзвалища в їхньому окрузі є багато інших екологічних проблем.

- Можна згадати про скотомогильник. Багато відходів підприємці не мають де подіти, тому що не існує заводу, який би міг це утилізувати. Тому вони закопують це невідомо де та сподіваються приховати це порушення, - каже висуванець партії «Громадянська позиція».

Також до 122 виборчого округу належить Новояворівськ, де торік виникли проблеми з початком опалювального сезону. Нагадаємо, що Національне агентство з питань виявлення, розшуку і управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) вилучило ТЕЦ від попередніх власників, братів Дубневичів, та призначило управителя.

- З березня у нас відбуваються певні протистояння з нинішнім управителем. До того керівники були чесні, лояльні та приймали нашу допомогу. І ми важко, але запустили опалювальний сезон. Але зараз немає лояльності та розуміння управителя. Ми вимагаємо від АРМА провести новий конкурс та призначити нову управлінську компанію. Дубневичам або людям, які пов’язані з ними віддавати підприємство не можна. Тому що є кримінальне провадження. Найкраще віддати його в комунальну власність, - вважає чинний голова Яворівської райдержадміністрації. Він обіцяє в перший свій робочий день нардепа зайнятися вирішенням цього питання. 

Серед інших обіцянок, висуванець партії «Європейська солідарність» Ігор Самардак обіцяє знизити податки для фізичних осіб. 

- Сьогодні фізичні особи сплачують до 20 податків з різними ставками. А треба встановити єдину ставку. Це призведе до детінізації заробітних плат, -  переконаний він.

Натомість його опонент впевнений, що підприємець, який знатиме, що кошти з бюджету ніхто не вкраде, сплачуватиме всі необхідні податки сам.

- Усі фізичні особи будуть платити гарно і справно, коли будуть точно знати, що гроші, які вони сплачують в бюджет держави, не будуть розкрадатися. І коли ми це зробимо, тоді не треба нічого спрощувати, - заявив Андрій Дума. 

Під час дебатів Ігорю Самардаку, як голові Яворівської адміністрації, довелося відповідати за використання адмінресурсу під час передвиборчої кампанії. А точніше за те, що на його підтримку в окрузі співає Ігор Богдан.

- Яворівський район приймає з радістю усі безкоштовні концерти, які хтось хоче провести. Ігор Богдан, Назар Савко та «Ватра» вирішили самі та безкоштовно підтримати мене та «Європейську солідарність». Але я запрошую на ці концерти будь-якого кандидата та виступити перед виборцями. І це нормально, коли адміністрація запрошує людей на заходи, які відбуваються на території району, - говорить він. 

Закінчили свої дебати опоненти компліментами один одному.

- Андрій дотримується свого слова. Як голова адміністрації можу сказати: якщо не домучив і не вибив обіцянки, ну то не зробить. Але якщо вибив обіцянки, то вона буде виконаною, - каже Ігор Самардак про Андрія Думу.

- Мені подобається, що пан Ігор щирий. Ми давно знаємося. Може ми не дружимо, але ми точно – не вороги, - повернув гарні слова Ігореві Самардакові Андрій Дума. 

Довідка

Мета проекту: Інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради. Забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту. Підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ. Паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти.

Проект підтримує «Медійна програма в Україні», яку виконує міжнародна неурядова організація «Internews» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів