9 країн об'єдналися на підтримку України і підписали Таллінську декларацію: що жертвують

20:50 19 січня 2023 р.

Фото до новини

Міністри оборони Естонії, Великобританії, Польщі, Латвії та Литви і представники Данії, Чехії, Нідерландів і Словаччини зустрілися сьогодні, 19 січня, щоб підтвердити незмінну рішучість підтримувати Україну в її героїчному опорі проти незаконної та неспровокованої російської агресії.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів оборони Естонії, Великої Британії, Польщі, Латвії та Литви; а також представники Данії, Чехії, Нідерландів, Словаччини.

"Ми засуджуємо напади Росії, спрямовані на те, щоб тероризувати український народ, у тому числі навмисні напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, які можуть становити військові злочини. Ми відкидаємо триваюче порушення Росією суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України та її незаконні претензії на анексію української території.

Ми визнаємо, що спроможність України витіснити Росію зі своєї території є такою ж важливою, як і спроможність захистити те, що вона вже має. Разом ми продовжуватимемо підтримувати Україну в переході від опору до витіснення російських військ з української землі. Об’єднуючи членів Альянсу та партнерів, ми гарантуємо, що глобальна військова підтримка є максимально стратегічною та скоординованою. Новий рівень необхідної бойової потужності досягається лише з’єднанням ескадрилій основних бойових танків, протиповітряної та протиракетної оборони, які діють разом з дивізіонними артилерійськими угрупованнями, а також подальшим глибоким вогневим наведенням, що дозволяє наводити на окуповану територію російські тилово-технічні вузли.

Тому ми зобов’язуємося колективно домагатися надання безпрецедентного набору пожертвувань для оборони України, включаючи основні бойові танки, важку артилерію, протиповітряну оборону, боєприпаси та бойові машини піхоти. Ця значна допомога Україні надходить із наших власних національних запасів і ресурсів, що свідчить про взаємне розуміння серйозності ситуації та наше зобов’язання терміново збільшити та прискорити підтримку України. Підписавши цю «Талліннську декларацію», ми вирушимо на засідання Групи оборони України в Рамштайн завтра, 20 січня, і закликаємо інших членів Альянсу та партнерів наслідувати цей приклад і якнайшвидше надати свої власні заплановані пакети підтримки, щоб забезпечити українську перемогу на полі бою в 2023 рік.

Список пожертвувань від кожної країни

Данія: Данія продовжує військову та цивільну підтримку України. Данія також продовжуватиме забезпечувати навчання українських військових, включаючи, але не обмежуючись програмою підготовки українських новобранців під керівництвом Великобританії. Данія надала або профінансувала військову допомогу на суму близько 600 мільйонів євро. Пожертвування зброї та військова підтримка триватимуть у тісній співпраці з союзниками та відповідно до потреб України.

Чеська Республіка: Чеська Республіка продовжуватиме надавати підтримку Україні шляхом доставлення військового обладнання, завжди в тісній співпраці з нашими партнерами та відображаючи потреби України. Ми працюємо з нашою оборонною промисловістю, щоб збільшити її виробничі потужності, щоб надати ще більше підтримки, особливо з точки зору виробництва боєприпасів великого калібру, гаубиць і бронетранспортерів. Ключовою складовою нашого внеску буде технічне обслуговування вже поставленого обладнання та збільшення потужності технічного обслуговування.

Естонія: Естонський пакет складається з десятків 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм D-30, тисячі 155-мм артилерійських боєприпасів, засобів підтримки артилерійських підрозділів, сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2 з боєприпасами  вартістю прибл. 113 мільйонів євро. Крім того, у 2023 році Естонія продовжить надавати як базову, так і спеціалізовану підготовку сотням військовослужбовців Збройних сил України.

Латвія: Латвія готує нові пожертви з додатковими десятками переносних зенітно-ракетних комплексів (Stinger) і додатковими елементами протиповітряної оборони, двома вертольотами М-17, десятками кулеметів з боєприпасами, декількома десятками БПЛА та запчастинами для М109 гаубиці. Латвія також інвестує величезні кошти в підготовку українських військових. У 2023 році Латвія планує навчити близько 2000 українських військових за різними програмами, починаючи від початкової піхотної підготовки до спеціалізованих курсів.

Литва: новий смертоносний пакет підтримки Литви складається з десятків зенітних установок L-70 з десятками тисяч боєприпасів і двох вертольотів Мі-8 загальною вартістю приблизно 85 мільйонів євро. Ще цього року ми інвестуємо 40 мільйонів євро на закупівлі на підтримку українських військових. Це буде включати антидрони, оптику, термовізуальні прилади та дрони. Крім того, 2 мільйони євро будуть перераховані до Міжнародного фонду Великобританії для фінансування проєктів з придбання важкого озброєння, такого як артилерійські системи та боєприпаси, платформи прямого вогню або бойові броньовані машини. Загальна вартість майбутнього летального пакета підтримки Литви становить 125 мільйонів євро.

Польща: Польща продовжуватиме надавати Україні військову та гуманітарну допомогу стільки, скільки буде необхідно. Новий польський пакет складається із зенітних установок С-60 зі 70 тисячами боєприпасів. Польща вже передала 42 бойові машини піхоти разом з навчальними пакетами для двох механізованих батальйонів. Крім того, Польща продовжує постачання 155-мм гаубиць КРАБ і постачає Україні різні види боєприпасів. Також постійно проводиться медична та інженерна підготовка. Крім того, Польща готова передати роту танків Leopard 2 з 1000 боєприпасами. До цього буде створено ширшу коаліцію донорів танків Leopard 2.

Словаччина: Окрім уже наданого важкого обладнання, Словаччина продовжуватиме інтенсивні обговорення з членами Альянсу щодо можливостей розблокування додаткового обладнання для пожертвувань Україні. Зараз зусилля зосереджені на можливостях, пов’язаних з основними бойовими танками, бойовими машинами піхоти, системами протиповітряної оборони, а також зі збільшенням виробництва гаубиць, обладнання для розмінування та боєприпасів. Конкретні деталі будуть розроблені вчасно на основі постійного обміну інформацією з членами Альянсу та партнерами. Словаччина продовжить навчання українських військових і розширить навчання відповідно до вимог України.

Велика Британія: Прискорений пакет Сполученого Королівства складається з ескадрильї танків Challenger 2 з броньованими евакуаційними та ремонтними машинами; САУ AS90 калібру 155 мм; ще сотні броньованих і захищених машин; ще десятки безпілотних авіаційних систем для підтримки української артилерії; ще 100 тис. артилерійських снарядів; сотні більш складних ракет, включаючи ракети GMLRS, ракети ППО Starstreak і ракети ППО середньої дальності; 600 протитанкових боєприпасів Brimstone; пакету підтримки обладнання для модернізації до сотні українських танків і БМП. Пакет додатково доповнюється продовженням базової підготовки молодшого керівництва для ЗСУ у Великобританії з 9 міжнародними партнерами. Йдеться про навчання ще близько 20 000 військовослужбовців ЗСУ у 2023 році. Велика Британія також координує Міжнародний фонд для України, який разом з партнерами залучив майже 600 мільйонів фунтів стерлінгів. Про перший пакет підтримки від фонду буде оголошено найближчим часом",- йдеться в декларації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів