7750 вчених і наукових журналістів у РФ протестують проти інтервенції в Україні

10:59 8 березня 2022 р.

Фото до новини

Вони підписали і продовжують підписувати відкритий лист-протест російських учених та наукових журналістів.

24 лютого російські вчені та журналісти почали підписувати відкритий лист проти так званої «спецоперації» російських військ в Україні. У тексті листа немає нічого кримінального, проте у зв'язку з новим законодавством, що фактично запровадив у Росії найжорстокішу цензуру, на сайті прибрали текст листа, залишаючи підписи, вважаючи, що тим, хто підписав, важливо дати знати людям, що вони не промовчали. 

Текст листа легко відшукується на запит «відкритий лист російських учених та наукових журналістів».

Dailylviv.com подає його

"Ми, російські вчені та наукові журналісти, заявляємо рішучий протест проти воєнних дій, розпочатих збройними силами нашої країни на території України. Цей фатальний крок веде до величезних людських жертв і підриває основи системи міжнародної безпеки, що склалася. Відповідальність за розв’язання нової війни у ​​Європі повністю лежить на Росії.

Для цієї війни немає жодних розумних виправдань. Спроби використати ситуацію на Донбасі як привід для розгортання військової операції не викликають жодної довіри. Цілком очевидно, що Україна не становить загрози для безпеки нашої країни. Війна проти неї несправедлива і відверто безглузда.

Україна була і залишається близькою для нас країною. У багатьох із нас в Україні живуть родичі, друзі та колеги-науковці. Наші батьки, діди та прадіди разом воювали проти нацизму. Розв’язування війни заради геополітичних амбіцій керівництва РФ, що керуються сумнівними історіософськими фантазіями, є цинічна зрада їх пам’яті.

Ми поважаємо українську державність, яка тримається на демократичних інститутах, що реально працюють. Ми з розумінням ставимося до європейського вибору наших сусідів. Ми переконані, що всі проблеми у відносинах між нашими країнами можуть бути вирішені мирним шляхом.

Розв’язавши війну, Росія прирекла себе на міжнародну ізоляцію, на статус країни-ізгоя. Це означає, що ми, вчені, тепер не зможемо нормально займатися своєю справою: адже проведення наукових досліджень неможливо без повноцінної співпраці з колегами з інших країн. Ізоляція Росії від світу означає подальшу культурну та технологічну деградацію нашої країни за повної відсутності позитивних перспектив. Війна з Україною – це крок у нікуди.

Нам гірко усвідомлювати, що наша країна, яка разом з іншими республіками колишнього СРСР зробила вирішальний внесок у перемогу над нацизмом, зараз стала палієм нової війни на європейському континенті. Ми вимагаємо негайно зупинити всі військові дії, спрямовані проти України. Ми вимагаємо поваги до суверенітету та територіальної цілісності української держави. Ми вимагаємо миру для наших країн".

Під Харковом ліквідовано генерал-майора російської армії

Путін дав 5 мільярдів доларів на п'яту колону в Україні: кому

На штурм Києва готують кадировців і вагнерівців

Сьогодні в Гаазі починаються слухання в Міжнародному суді ООН за позовом України проти Росії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів