Студенти Львова 30 років тому йшли в Рух, а тепер – у «двіж»

13:23 22 грудня 2019 р.

Фото до новини

У Львові настає «новоє врємя»: рейтинги найвпливовіших львів'ян визначають у Києві. Позаштатному раднику міського голови Андрія Садового це сподобалося.


Відео: Львівський прес-клуб

Cтудентський мер Львова 2017-2019 рр. Олександр Николяк вважає, що першу п’ятірку найвпливовіших львів’ян за рейтингом глянцевого журналу “Новоє врємя” становлять справді впливові люди у Львові та в області. Тому цей рейтинг, за його словами, є “більш-менш об’єктивним і не дуже заангажованим”. Про він це заявив під час інтерактивної відеопрограми «Неформальна приміряльня»: кому найліпше пасуватиме мантія мера Львова-2020?» у Львівському пресклубі.

Нагадаємо, що до першої п’ятірки, за версією “НВ”, увійшли: 1. Андрій Садовий, мер Львова, 51 рік; 2. Ігор Кривецький, бізнесмен, 47 років; 3. Ярослав Дубневич, політик, бізнесмен, 50 років; 4. Олег Синютка, екс-голова Львівської ОДА, 49 років; 5. Богдан Дубневич, політик, бізнесмен, 57 років.

Головним кандидатом на посаду міського голови Львова на наступних виборах 26-річний Олександр Николяк бачить Андрія Садового, який має, на його думку, “мудрість, досвід і силу”.

Олександр одержав у НУ “Львівська політехніка” перший диплом магістра з комп’ютерних наук і здобуває тут зараз другий уже як юрист. Він не має поки що наміру йти в політику, бо переконаний, що 25-річні політики схильні користуватися думками, які їм нав’язують старші, досвідченіші політики і через це стають несамостійними. Політиком слід ставати у віці 35-40 років, щоб бути самодостатнім. Ось чому зараз для Олександра Николяка ближчою є громадська активність. Він - позаштатний радник міського голови Львова Андрія Садового з питань студентства. Впродовж останніх двох років Олександр Николяк разом із своєю командою організували багато соціальних проєктів.

- Два роки тому від громадських організацій Львова ми мали можливість податися на  конкурс молодіжної столиці України. Тоді ми виграли. Провели перший форум, який називався «Молодвіж». Назва – це тренд, який ми створили самі. Як ми використовуємо це слово, так воно і буде звучати. Потім створили молодіжний центр із такою назвою. Депутати не хотіли з першого разу голосувати за нього, але ми їх листами переконали, що це є тренд, що це класна назва для молоді, – згадує Олександр Николяк.

На репліку ведучого відеопрограми Романа Шостака про те, що студенти у Львові в час російської воєнної агресії на Донбасі надали офіційного статусу сленговому російському слову “двіжуха”, Олександр Николяк, зокрема, відповів, що “ми обрали те, щоби зайшло молоді під сучасний лад”.

“Яку оцінку з української мови поставила вам у національному університеті “Львівська політехніка” професорка Ірина Фаріон?” , - запитав ведучий. “У мене не викладала Ірина Фаріон, на жаль або на щастя, - відповів Олександр Николяк. -  У школі у мене було 11 балів, а на першому курсі - 88 зі 100 можливих”.

“Нинішнє студентство не формує думки, а підлаштовується”, - зауважив щодо цієї навколольвівської мовнокультурної дискусії львовознавець Іван Радковець. А ось директорка Академії професійного бухгалтера Людмила Шахно зауважила, що відвідувала локацію цього молодіжного фестивалю і їй сподобалася його культурна атмосфера. Російськомовної попси вона там не чула.

У третьому випуску інтерактивної відеопрограми “Неформальна приміряльня: кому найбільше пасуватиме мантія мера Львова-2020” взяв участь також суддя-спікер Личаківського районного суду м.Львова Сергій Гирич.

Замість довідки

Слово “рух” є в українській, польській, чеській, білоруській мовах. В українській мові також є слово “двигати”.  Слово “движение” – у болгарській і російській. Перший (установчий) з'їзд Руху відбувся 8-10 вересня 1989 року в Києві, у конференц-залі Київського політехнічного інституту, під назвою «Народний Рух України за перебудову».

"Щоденний Львів" писав про те, що Сихів повністю формує ідеологію Львова, на думку львовознавця Івана Радковця

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів