Сихів повністю формує ідеологію Львова, – львовознавець

16:39 21 грудня 2019 р.

Фото до новини

Таку думку висловив Іван Радковець, львовознавець, екскурсовод, культуролог під час відеопрограми «Неформальна приміряльня»: кому найліпше пасуватиме мантія мера Львова-2020?».


Відео: Львівський пресклуб

- Посада керманича у Львові – «міський голова». Головою завжди називали керманича села. Оскільки в нас у країні почали називати головами очільників міст, то наші міста почали перетворюватися на села. У 17-18 столітті людина не мала права одержати статус городянина, якщо вона тут не мала своєї сім’ї. Якщо діти особи вчилися за межами міста, то шлях до керування містом був їй закритий. Чи буде дбати людина про місто, у якому не живе її сім’я? Зараз Сихів повністю формує ідеологію міста, – вважає львовознавець, який називає себе сихівчанином з 1982 року.

Він переконаний, що мер, передусім, має бути професіоналом. Без професіоналізму не може бути ні двірника, ні президента. Професіоналізм визначається  словом «фаховість». Людина, яка йде на посаду мера, мусить мати фахові знання, вміти опрацьовувати інформацію, комунікувати. 

За його словами, Львів як культурна столиця, втрачає свій статус. 

- Це помітно за категоріями туристів, які з’являються у Львові. 2021 року постане питання повернення Львова до культурної столиці. Туристам я розповідаю про Міхала Міхальського, який був сиротою і став президентом міста Львів. Коли у Львові відкривали пам’ятник королю Яну ІІІ Собеському, він тричі обійшов навколо пам’ятника, подивився на коня і сказав: «Я би ліпше підкував». Це - міський голова, який володів  ремеслом, одержав добру освіту, а не через певні посади прийшов до керівництва міста, – розповідає Іван Радковець.

Іван Радковець вважає, що Львів стоїть на шляху Венеції, Кракова. Вони почали відмовлятися від туристів, які не цікавляться культурною спадщиною.  

Іван Радковець згадує, що раніше Львів спроможний був змінити ідеологію, світогляд тих, хто сюди приїздив.

За його словами, в радянський час до Львова відряджали комуністів боротися із українським націоналізмом. А за два-три роки цих людей "засуджували за український буржуазний націоналізм". Львів має свою традицію і перевиховує людей. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів