25 грудня на Львівщині відбудуться вибори в п’ятьох ОТГ

16:20 23 жовтня 2018 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У вівторок, 23 жовтня, у Львівському центрі розвитку місцевого самоврядування відбулася прес-конференція «35+5=40 ОТГ на Львівщині. Потенціал розвитку».

Про це повідомили у вівторок, 23 жовтня, в прес-службі Львівської облдержадміністрації, де також розповіли: «Про здобутки реформи децентралізації у напрямку створення об’єднаних територіальних громад розповів перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський».

Зокрема, Ростислав Замлинський зазначив: «Якщо аналізувати фінансові показники, стан справ та відгуки від представників ОТГ, ми бачимо, що реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, демонструє позитивні результати. Перше – це те, що ОТГ відчули реальну можливість бути господарями на своїй землі, реалізовувати ряд проектів в різних галузях, як з точки зору бюджетного фінансування, так і з точки зору залучення коштів Європейського Союзу. Також  ми бачимо, що є територіальні громади зацікавлені в подальшому розвитку через навчання, через різноманітні візити до колег, як в межах України, так і закордон».

Перший заступник голови Львівської ОДА також поінформував: «На сьогодні на території області вже діє 35 ОТТ, які займають майже 18% площі області, у них проживає 281,6 тисячі осіб. Якщо говорити мовою цифр то показники місцевих бюджетів органів місцевого самоврядування зросли практично втричі. Тобто в 2015 році з розрахунку на одного мешканця це було неповних 800 гривень , то вже у 2018 році це 2870 гривень доходу місцевих бюджетів.

Ростислав Замлинський розповів також: «Дуже важливо говорити і про темпи виконання місцевих бюджетів. Ми бачимо, що при утворенні ОТГ їх виконавчі органи зацікавлені в тому, щоб повністю легалізувати всіх платників податків, які є на території громади,  з іншої сторони залучати нових платників податків для того, щоб вони розвивалися та відповідно поповнювали місцеві бюджети. Якшо говорити про дохідну частину 2017 року і період за дев’ять місяців 2018 року то ми бачимо, що більше половини ОТГ йдуть з перевиконанням місцевих бюджетів».

Перший заступник голови Львівської ОДА повідомив також про програми державної фінансової підтримки з яких сьогодні скеровують кошти для ОТГ: «Це кошти ДФРР, Програми підтримки секторальної політики ЄС, бюджет розвитку, мікропроекти місцевого розвитку, субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ».

Керівник Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин доповнила: «Результати проведеного Центром опитування демонструють, що 80% опитаних мешканців  задоволені створенням ОТГ. Це не залежить чи це громада 2015 чи 2017 року, і також не залежить чи міська, сільська чи селищна ради. Найбільше задоволені змінами у шкільній освіті і в культурі. В першу чергу люди мають на увазі матеріально-технічне забезпечення».

«25 грудня відбудуться вибори ще у п’ятьох ОТГ на Львівщині. Це Радехівська міська ОТГ, Лопатинська селищна ОТГ, Меденицька селищна громада, Бібрська міська ОТГ та Зимноводівська ОТГ», – повідомили також у прес-службі Львівської облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів