14 партій на Львівщині витратили на місцеві вибори щонайменше сорок мільйонів гривень

10:09 18 листопада 2020 р.

Фото до новини

Найдорожчими були кампанії у “Європейської солідарності”, “Слуги народу”, “Голосу”, Об’єднання “Самопоміч”.

Про це Громадянська мережа ОПОРА повідомила DailyLviv.

ОПОРА проаналізувала кінцеві фінансові звіти політичних партій, які отримала у Львівській міській та обласній ТВК, а також знайшла на сайтах політичних сил. 14 партій на Львівщині витратили 39 792 987 гривень. Однак, реальна сума може бути значно більшою, оскільки ВО “Батьківщина” та ВО “Свобода” подали фінансові звіти в розрізі одного округу. 

Більшість партій почали старт кампанії задовго до її офіційного початку, тому ці цифри у фінансові документи не потрапили. Лише Об’єднання “Самопоміч” та Українська Галицька Партія чітко розмежовували кампанії у межах Львівської міської територіальної громади та Львівської області. Інші політичні сили проводили кампанії з одного рахунку виборчого фонду. Найдорожчими були кампанії у “Європейської Солідарності”, “Слуги народу”, “Голосу”, Об’єднання “Самопоміч”.

З 19 політичних партій, які висунули кандидатів у депутати до Львівської міської ради, кінцеві фінансові звіти подали 7 політичних партій: ВО “Батьківщина” (частково), “Ідея Нації”, “Опозиційні платформа – За життя”, “Голос”, Об’єднання “Самопоміч”, Українська Галицька Партія, “Духовна Україна”.

У Львівській обласній територіальній виборчій комісії представникам Громадянської мережі ОПОРА надали лише електронні версії фінансових звітів “Слуги народу”, “За майбутнє”, Народного Руху України, партії УДАР та ВО “Свобода”.

Ще декілька фінансових звітів Громадянській мережі ОПОРА вдалося знайти на сайтах політичних партій або отримати від представників політичних сил.

З аналізу фінансових звітів можна зрозуміти, що політичні партії використовували різні форми передвиборної агітації. Якщо витрачені кошти на конкретні пункти витрат перевести у відсотки, то найменше грошей політсили витрачали на рекламу у мережі Інтернет. Ставку на медіа робили “Європейська солідарність” (71,65%) та “Духовна Україна” (91%). Найбільший відсоток грошей політичні сили “Слуга народу”, “Голос”, Об’єднання “Самопоміч”, “Варта”, Українська Галицька Партія, Народний Рух України, “За майбутнє” перераховували на пункт інші витрати, під яким часто можна побачити кошти на зовнішню рекламу. “Ідея Нації” (77,46%) та УДАР (43,60%) найбільше грошей витратити на виготовлення матеріалів передвиборної агітації. Майже порівно на рекламу у мережі Інтернет (27,96%) та білборди, сітілайти (20,52%) витратила “Опозиційна платформа – За життя”.

У Львові зафіксовано газети та рекламні публікації в соцмережі з елементами «чорного піару» щодо Садового,- ОПОРА

У Львові за участь у другому турі виборів обіцяють смартфон. Співорганізатор акції - комунальне підприємство

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів