Зелена карта: як виїхати за кордон на власному авто

20:30 29 травня 2023 р.

Фото до новини

.

Подорожувати на своєму автомобілі значно комфортніше, ніж на громадському транспорті. Жодних часових обмежень, жорстких графіків руху, черг і специфічних сусідів по вагону чи літаку. У будь-який момент можна зупинитися і насолодитися пейзажем, влаштувати невеликий пікнік чи помилуватися заходом сонця. Щоб організувати таку мандрівку, потрібна зелена карта для виїзду за кордон. Оформлюєте страховий поліс, і можна вирушати в дорогу!

Кому потрібна зелена карта

Всі іноземні громадяни для безперешкодного в’їзду на територію Євросоюзу повинні мати при собі страховий поліс на власний транспортний засіб визначеного зразка. Зелена карта діє в понад 40 європейських країнах. Вона гарантує безпеку та відшкодування отриманих збитків у разі страхового випадку водієві та іншим учасникам дорожнього руху. Поліс оформлюється для мотоциклів, причепів, легкових та вантажних авто, автобусів.

Чи обов’язково купувати зелену карту

Наявність страхового поліса міжнародного зразка перевіряється прикордонною службою при в’їзді на територію європейської країни, яка входить до співдружності «Green Card». У разі відсутності такого поліса з водія може бути стягнуто штраф, або взагалі відмовлено у в’їзді. Транспортний засіб може бути внесений до чорного списку порушників правил контролю за безпекою дорожнього руху, що створить перешкоди для візиту в інші країни Європи.

Де придбати зелену карту

Зелена карта — це страховий поліс уніфікованого зразка, який в Україні презентує компанія «Моторне (транспортне) страхове бюро України» (МТСБУ). Всі страхові агенти, що реалізують такий поліс, мають відповідну ліцензію і зобов’язання надавати цю послугу за централізовано встановленою ціною. Це унеможливлює спекуляції та дозволяє всім охочим придбати зелену карту без зайвих клопотів і переплат. На вартість впливають три параметри:

  • тип транспортного засобу;
  • термін дії поліса (від 15 діб до 1 року);
  • країна відвідування (впливає на обсяг граничного страхового відшкодування).

Деякі компанії надають можливість придбати зелену карту онлайн без візитів до офісу. Поліс отримує унікальний номер, за яким реєструється у загальній базі. За ним документ можна перевірити з будь-якого гаджета на офіційному сайті МТСБУ, при цьому паперову версію мати не обов’язково.

Зелену карту можна зручно придбати з особистого кабінету на сайті Ощадбанку. Прямий контакт зі страховими компаніями не потрібний — банк виступає посередником у замовленні поліса та проконтролює коректність його оформлення. Термін врегулювання питання складає 1–2 робочих дні. Це швидкий та надійний спосіб підготуватися до автомобільної подорожі Європою.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів