Як у Німеччині. У трьох львівських садочках запрацювали групи для діток від 1 рочку

14:52 10 вересня 2024 р.

Фото до новини

Львів перейняв досвід німецького Мюнхена у сфері раннього догляду за малюками.

Якщо раніше батькам доводилось чекати, щоб дитині виповнилося 2 роки, аби її взяли в садочок, то вже зараз це можна зробити з 12 місяців дитини. З вересня у трьох закладах дошкільної освіти Львова відкрили групи для діток від 1 року.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Зараз групи для найменших працюють у садку «Вільні» на вул. Медової Печери, «Левомрій» на вул. Личаківській та «Перші кроки» на вул. Юрія Руфа.

«На базі трьох дитячих садочків Львова ми відкрили три групи для діток від 12 місяців. До цього в нас найменшими були вихованці ясельної групи від 2 років. Проєкт має на меті навчити професійно працювати з дітками від 1 рочку і допомагати їм ще краще розвиватись.

Читайте також: У Львові відкрили дитсадок у старому приміщенні початкової школи

Наші вихователі їздили у Баварію на навчання, переймали досвід німецьких колег. Також благодійниками з «Фонд Горіховий дім» були проведені зміни самого простору, де навчається група наймолодших. Групи почали працювати на базі трьох садків із вересня. В перспективі будемо розширювати досвід на інші дошкільні заклади, щоб ще більше дітей розвивались із такого маленького віку», – сказав Андрій Закалюк, начальник управління освіти Львівської міської ради.

Проєкт разом втілюють управління освіти Львова, благодійна організація Верхньої Баварії “АВО” та «Фонд Горіховий дім». Саме німецькі колеги поділились із львівськими всіма методичними матеріалами та облаштували простір для наймолодших: групи та вуличні майданчики.

«Німецька концепція дуже схожа на нашу дошкільну освіту, але вона є трошки практичнішою. Вона ґрунтується на принципах солідарності, рівності, толерантності, справедливості, і за цими словами стоять конкретні дії. Дітей слухають, звертають увагу на їх потреби, дають їм вибір і можливість самостійно приймати рішення чи робити ті чи інші дії. Діти самі обирають, яку страву їсти, самі насипають у тарілку чи наливають воду, бавляться тим, чим більше хочуть, пробують самостійно одягатись чи роздягатись…

Групи облаштовані меблями та іграшками з натуральних матеріалів, які підходять для найменших діток і їх розвитку. Це дидактичні матеріали та ті, що розвивають їх мовленнєві здібності та моторику рук. Також простір має зони відпочинку та усамітнення, щоб діти відчували свої потреби і могли їх реалізувати», – розповіла Ярина Лопатинська, координаторка проєкту німецько-українського партнерства від «Фонд Горіховий дім».

У групах раннього догляду може бути не більше 12 дітей, за якими доглядатимуть 2 вихователі і 1 помічник. Важливим аспектом роботи цих груп є плавна адаптація: спочатку батьки ходять з дітьми в садочок і поступово, з кожним днем залишають дитину в садку на все більший період часу. Після такої адаптації діти можуть спокійно проводити час в дитячому садочку без рідних з 8 до 17 години.

Однією з перших дитину в групу для найменших записала Олена Хіль. Її доньці зараз півтора року і вона вже тиждень ходить до дитячого садочка «Вільні».

«Спочатку було тривожно, бо не знали, як вихователі будуть справлятися з маленькими і як моя донька пройде адаптацію, але після першого дня всі переживання зникли. Мені подобається, як дитина поступово вчиться залишатись на якийсь час без мами, знайомиться з вихователями та іншими дітками. Моїй Роксоланці дуже подобається, їй тут комфортно, тому ходить у садочок із заготовленням», – поділилась враженнями Олена Хіль.

Нагадаємо, торік високоточна російська ракета влучила у Львові у дитячий садочок.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів