Як служба в армії студентів IT і HT позначається на економіці Ізраїлю

09:59 28 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Затримка у навчанні необхідних країні студентів у найближчі роки може значно вплинути на економіку та ринок праці Ізраїлю.

Про результати проведеного TheMarker опитування керівників ВНЗ повідомив сайт Detali, пише DailyLviv.com. З'ясувалося, що найбільший відсоток студентів, які проходять службу в резерві, навчаються на таких спеціальностях, як інженерія та комп’ютерні науки, іншими словами — на технологічних та хай-тек напрямках.

Читайте такожЗакон про мобілізацію. Чи підлягають призову студенти та викладачі

Майже 40% студентів у цих галузях служать у резерві (не обов’язково на постійній основі, але час від часу). Їхня частка також вдвічі більша, ніж серед співробітників хайтек компаній, де в резерві служать 20%, але й це найвищий показник серед усіх галузей економіки.

Так, в Єврейському університеті в резерві служать 42% студентів інженерних та комп’ютерних спеціальностей. В Університеті Бен-Гуріона 40% студентів-резервістів навчаються на інженерному факультеті, і більшість із них за останній рік провели на службі понад 100 днів. В Аріельському університеті 47% студентів інженерного факультету та 32% студентів природничих і комп’ютерних наук служать у резерві, в Університеті Бар-Ілан — 37%. У Відкритому університеті найбільший відсоток службовців (23%) зафіксовано на кафедрі комп’ютерних наук, тоді як по всіх факультетах Техніону цей показник становить близько 20%, що можна порівняти з часткою резервістів серед працівників хай-тек галузі.

Читайте такожЗСУ уточнили правила мобілізації деяких категорій українців

Мобілізація з 18 років. США тиснуть на Зеленського - радник ОП

Дуже високий відсоток резервістів можна зустріти також серед студентів інших затребуваних напрямків, таких як медицина. Так, половина студентів-медиків Єврейського університету служать у резерві, 30% — в Університеті Бар-Ілан і 26% — в Аріельському університеті.

Високий відсоток резервістів серед студентів хайтек спеціальностей зумовлений, серед іншого, фактором, характерним для ізраїльського ринку праці: більше чоловіків спочатку обирають навчання у сфері хайтеку. Тому на відповідних факультетах відсоток резервістів вищий, ніж на факультетах, де більшість студентів становлять жінки.

Читайте такожНе всім студентам у віці до 22 років дозволили виїжджати за кордон на навчання

Українські студенти мають приїхати з-за кордону до України, щоб стати на військовий облік

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів