Як купити домен в Україні та розмістити на хостингу?

19:50 3 вересня 2024 р.

Фото до новини

Домен - це назва вашого вебсайту в мережі, яка виконує роль його адреси.

Кожному, хто хоче запустити свій сайт, потрібно купити домен та прив'язати домен до хостингу. Без цих двох складників ваш сайт не зможуть побачити користувачі в мережі. Якщо коротко, то на хостингу розміщуються файли вашого сайту, а домен вказує шлях до них. В статті ми розкажемо, як купити домен в Україні та обрати потрібний хостинг.

Реєстрація доменів

yak-kupiti-domen-v-ukrayini-ta-rozmistiti-na-khostinguДля того, щоб обрати доменне ім'я для вашого вебресурсу, потрібно розібратись з тим, що це таке та яка у нього структура.

Домен - це назва вашого вебсайту в мережі, яка виконує роль його адреси. Таким чином знаючи ваш домен, кожен користувач зможе відвідати його та побачити необхідний контент. Без знання доменного імені необхідно знати IP-адресу сервера, щоб відкрити контент сайту. Це дуже не зручно, адже в мережі безліч сайтів та запам'ятати IP кожного дуже складно.

Назва, яку ви реєструєте, складається з двох частин:

  • доменна зона, яку ви маєте обрати серед варіантів, які вже існують,
  • частинка, яку ви маєте вигадати.

Наприклад, google.com - це вигадана частина "google" та обрана зона ".com".

Коли ви будете вигадувати свій домен, обов'язково враховуйте декілька основних моментів:

  • Назва має бути короткою (не більше ніж три слова), щоб легко запам'ятовуватись та писатись, а ще бути унікальною.
  • Домен може містити тільки літери (зазвичай латинські літери, але можна використати кирилицю), цифри та дефіс (але не на початку та не в кінці).
  • Часто використовуються назви компаній або брендів для бізнес-сторінок, а також ім'я та/або прізвище для особистих вебресурсів та професійних сайтів особистого бренду.
  • Доповнити вигадану частинку назви сайту можна влучною доменною зоною, яка додасть неповторності вашому ресурсу:
    • .com, .net, .org - універсальні та популярні зони, які не підкреслюють належність сайту до якогось регіону чи специфіки діяльності.
    • .club, .company, .gallery, .photo та інші тематичні - це зони, серед яких можна обрати варіанти, що вказують на конкретну сферу вашої діяльності.
    • .kiev.ua, .kharkov.ua, .odessa.ua, .in.ua та інші географічні - це зони, які зазвичай обирають для визначення направленості на конкретну аудиторію сайту.

Після того, як ви обрали назву для сайту, треба розібратись, як купити домен:

  • Перейдіть на сайт доменного реєстратора та знайдіть поле пошуку доменів.
  • Введіть обрану назву та запустіть пошук.
  • Оберіть в результатах пошуку назву з потрібною доменною зоною.
  • Слідуйте інструкціям сайту до завершення покупки.
  • Підтвердіть володіння доменом, перейшовши за посиланням в листі, яке ви отримаєте на електронну пошту після оплати.

Якщо ж так сталося, що доменна назва, яка вам сподобалась вже зареєстрована, то можете спробувати викупити домен у поточного власника. Проте якщо доменом користувалися, то в це може негативно сказатися на просуванні сайту, якщо старий контент не збігається зі сферою вашої діяльності або якщо назва потрапила в різні чорни списки через заборонену діяльність. У такому випадку потрібна перевірка історії домену через різні онлайн-сервіси перед тим, як купити домен.

Покупка хостингу

Після того, як ви купили домен, потрібно обрати хостинг для того, щоб розмістити файли вашого вебсайту.

Найчастіше вибір постає серед трьох основних видів хостингу:

  • віртуальний хостинг,
  • віртуальний виділений сервер (VPS),
  • виділений сервер.

Найдорожчий та найпотужніший тип хостингу - це оренда виділеного серверу, коли ви сплачуєте за користування цілою фізичною машиною. Такий варіант потрібно обирати для великих вебпроєктів, які потребують гнучкого налаштування сервера та вимогливі до серверних ресурсів. Це хостинг для досвідчених користувачів, які розуміють, як налаштовувати машину та як управляти сервером. Якщо він потрібен новачкам, то додатково необхідно шукати серверного адміністратора, який буде слідкувати за сервером та підлаштовувати його під вимоги сайту.

Віртуальний виділений сервер або VPS схожий на виділений сервер за гнучкістю свого налаштування, проте не такий потужний та більш дешевий варіант. Цей хостинг часто обирають для сайтів, для яких потрібно встановлювати додаткове програмне забезпечення або змінити якісь базові налаштування сервера, проте нема потреби використовувати потужні ресурси виділеної машини. Для роботи з VPS також потрібне розуміння того, як влаштовані сервери та як ними керувати, або адміністратор, який допоможе в роботі з цим хостингом.

Віртуальний хостинг - це найкращий варіант для старту невеликих сайтів та користувачів, які нічого не знають про хостинг. Це недорогий варіант, який надається з графічною панеллю управління. Тому опанувати роботу з хостингом легко, користуючись різними статтями та відео-інструкціями для панелі управління. Проте ресурси та можливості налаштування в такої послуги обмежені та підійдуть для простих та невимогливих сайтів, наприклад, власного блогу або бізнес-сайту, портфоліо або невеликого онлайн-магазин.

Після того, як ви обрали тип хостингу та провайдера, купити його просто - слідуйте інструкціям на сайті хостера. Рекомендуємо обирати компанію, яка може забезпечити вам домен і хостинг одночасно. По-перше, часто що такі провайдери надають знижку на хостинг при замовленні домену або домен у подарунок при замовленні хостингу. По-друге, зручно керувати всіма сервісами в одному місці.

Розміщення домену на хостингу

Після того, як ви купили домен і хостинг, їх потрібно об'єднати. Для цього потрібно прописати NS-сервери хостингу в налаштуваннях домену на стороні доменного реєстратора. Після цього повне оновлення інформації в DNS-системі по всьому світу може зайняти до 72 годин. Коли воно завершиться, кожен користувач мережі зможе відвідати ваш домен, що показуватиме ті файли, що завантажені на хостинг.

Але пам'ятайте, що для того, щоб на домені був контент, сам сайт потрібно ще створити. Можна використати конструктор сайтів або CMS-платформу чи оплатити послуги розробника сайтів та створити його з нуля. Коли файли сайту та база даних будуть розміщені на хостингу, саме тоді користувачі побачать його контент.

Сподіваємось, що після нашої статті ви легко оберете домен та успішно розмістите його на хостингу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів