В Україні не буде довічних ректорів

13:32 30 листопада 2022 р.

Фото до новини

У ВР підготували законопроєкт, за яким ректором можна бути лише два строки і не більше 10 років.

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій надав висновок до законопроєкту про внесення змін до статті 42 Закону «Про вищу освіту» щодо забезпечення демократичних засад управління закладами вищої освіти №8050, пише Dailylviv.com.

Цей законопроєкт розроблено з метою забезпечення змінності управлінських кадрів, що є однією з підвалин демократичного управління та забезпечення реалізації духу Закону «Про вищу освіту» в частині систематичної ротації керівників закладів вищої освіти як запоруки подальшого розвитку таких закладів, впровадження нових ідей, передового досвіду, свіжих думок тощо.

Законопроєкт пропонує:

- удосконалити положення абз. 2 ч. 1 статті 42 Закону «Про вищу освіту», передбачивши, що одна і та сама особа не може обіймати посаду керівника закладу вищої освіти більше ніж два строки;

- доповнити ч. 2 статті 42 цього Закону новим підпунктом, згідно з яким не може бути обрана, призначена (у тому числі виконувачем обов’язків) на посаду керівника закладу вищої освіти особа, яка два строки обіймала посаду керівника (ректора, президента, начальника, директора тощо) закладу вищої освіти;

- передбачити у прикінцевих і перехідних положеннях проекту Закону механізми реалізації зазначених вище положень Закону.

Головне науково-експертне управління Апарату ВР зауважує, що у п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» проекту доцільно додатково передбачити і критерій кількості термінів перебування на посаді керівника відповідного закладу вищої освіти. Адже, контракти, які укладаються з керівниками закладів вищої освіти після їх обрання, укладаються кожного разу наново та на новий строк, що, загалом, може необ’єктивно вказувати на кількість попередніх термінів перебування на посаді.

Міністерство освіти надало свої зауваження та пропозиції до тексту цього законопроєкту:

- з метою уникнення правової невизначеності потрібно врегулювати ситуацію, при якій особа, яка до моменту набрання чинності цим Законом обіймала посаду керівника закладу вищої освіти більше 5 років, але менше ніж 10 років. Тому пропонує у підпункті 2 пункту 2 розділу ІІ замінити слова та знаки «5 і менше років» словами та знаками «10 і менше років»;

- також, на думку фахівців Міністерства, є незрозумілим зміст підпункту 4 пункту 2 розділу ІІ законопроєкту. Якщо автори законопроєкту передбачають дострокове припинення трудових договорів (контрактів), то це має бути прямо зазначено в Законі. В іншому випадку, цей абзац втрачає сенс. На підставі викладеного, Міністерство освіти і науки України пропонує підпункт 4 пункту 2 розділу ІІ законопроекту виключити.

У підсумку Комітет ВР рекомендував ухвалити такий законопроєкт у першому читанні.

Усі найкращі зарубіжні університети матимуть право відкрити філії в Україні. Окрім п'яти міст

В Україні присуджено науковий ступінь доктора філософії 370 особам

На Львівщині найбільше іноземних студентів з шести країн

У Києві застрелився ректор університету

Ректор УКУ обраний на другу каденцію для пошуку коштів на розвиток університету (відео)

Ректор Львівського університету імені Івана Франка буде обраний на конкурсі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів