Укренерго встановило обладнання Cisco, яке захистить електромережі від російських кібератак

16:48 24 листопада 2023 р.

Фото до новини

Український оператор електромережі за допомогою офіційних осіб США таємно імпортував виготовлене на замовлення обладнання, призначене для протистояння атакам російської радіоелектронної боротьби.

Про це стало відомо CNN, пише DailyLviv.com.

Інженери американського технологічного гіганта Cisco витратили тижні на створення та стрес-тестування нового обладнання в лабораторії в Остіні, штат Техас, і доставили прототип в Україну навесні за допомогою літака ВПС США з гуманітарною допомогою, повідомляє Cisco.

Після того, як український державний мережевий оператор «Укренерго» тихо підтвердив, що нове обладнання працює, не зважаючи на російські атаки на його системи GPS, Cisco відправила десятки апаратних комплектів розміром з коробку для піци вартістю приблизно по 1 мільйону доларів в Україну, де вони були встановлені по всій країні. Про це CNN повідомили керівники "Укренерго".

Російські ракетні удари та удари безпілотників за останні два роки знищили близько 40% електропідстанцій і супутнього обладнання, яке експлуатує Укренерго по всій країні, повідомив CNN оператор мережі.

За даними американських експертів, під час кібератаки хакерів, пов’язаних з російською військовою розвідкою ГРУ, сталися відключення електроенергії в Україні в жовтні 2022 року .

«Ми очікуємо, що вони продовжаться, особливо цієї зими», — сказав Ілля Вітюк, керівник відділу кібербезпеки СБУ України, про спроби російських хакерських атак на електростанції.

Тарас Василів, який курує диспетчеризацію електроенергії в «Укренерго», порівняв виготовлені Cisco промислові комутатори Ethernet з «ліхтариком» для хірурга, який намагається оперувати в темряві.

Комутатор дозволяє електричній підстанції, яка має важливе завдання перетворення електроенергії з високої на низьку напругу, спілкуватися з іншими частинами електромережі. Важливо, що ці комутатори мали бути обладнані власними внутрішніми годинниками, які могли б обчислювати точні вимірювання часу, забезпечуючи елемент резервування та надаючи операторам мережі видимість, навіть коли системи GPS не працюють.

Протягом трьох місяців минулої зими Міністерство енергетики закупило та відправило майже 20 тонн електрообладнання в Україну вантажними літаками ВПС США.

За лаштунками офіційні особи США часто координують поставку ключових технологій в Україну. Міністерство оборони США зараз платить SpaceX за надання супутникових послуг Starlink в Україні, не розголошуючи ціну контракту.

За даними  Microsoft, та сама кібердиверсійна група ГРУ, яка вимкнула світло в Україні, раніше пошкодила комп’ютери логістичних компаній у Польщі, які обслуговували Україну. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів