Українські айтівці ще не створили чат-бота проти COVID-19

19:16 24 березня 2020 р.

Фото до новини

Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) разом з Microsoft розробили чат-бота, який попередньо може визначити симптоми вірусу COVID-19. Чат-бот«Клара» був розроблений на основі «Healthcare Bot» компанії Microsoft.

Він ставить користувачу низку питань, які базуються на інформації CDC щодо симптомів коронавірусу. Нагадаємо, це - температура, сухий кашель та проблеми з диханням. Після аналізу отриманих даних бот може запропонувати користувачеві: самоізолюватися, проконсультуватися з фахівцем, відвідати пункт невідкладної допомоги. Окрім того, чат-бот надає додаткову інформацію та контакти місцевих відділів охорони здоров'я.

Як пояснюють в Microsoft, використання штучного інтелекту допоможе зменшити навантаження на лікарів, медичних сестер та адміністрацію лікарень, що дозволить їм зосередитися на більш складних випадках. Адже бот може швидко відсортувати хворих на тих, хто має високі фактори ризику і потребує невідкладної медичної допомоги, і тих, хто може залишатися вдома. Це допоможе попередити перевантаження системи охорони здоров’я в цілому.

У той же час розробники звертають увагу на те, що бот лише інформує про потенційну загрозу та надає контакти місцевих відділів охорони здоров’я, куди необхідно звертатися. Проте він не повідомляє адресу центрів тестування COVID-19 і не ставить діагнозів.

Компанія Microsoft також повідомила, що з моменту старту чат-бот отримує до 1 млн запитів на день від людей, які хвилюються щодо наявності в них симптомів коронавірусу. Розробники очікують, що кількість запитів буде лише зростати.

Це не єдиний проект Microsoft, мета якого – допомога у боротьбі з коронавірусом. Раніше компанія запустила ресурс на основі Bing, який збирає інформацію про поширення вірусу (кількість хворих, померлих, тих, хто одужав) в усьому світі. Окрім того, разом з Facebook, Google, LinkedIn, Reddit, Twitter та YouTube компанія бореться з поширенням фейків та дезінформації на цих платформах.

Штучний інтелект для боротьби з коронавірусом використовують й інші компанії та університети. Наприклад, Інститут глобального здоров’я Гарвардського університету розробив інтерактивну карту, яка розрахувала завантаження лікарень в усіх штатах США залежно від різних сценаріїв розвитку подій. Розробники сподіваються, що це допоможе владі побачити прогалині в системі та вчасно відреагувати на них.

Штучний інтелект використовується і для діагностики COVID-19 за знімками легень. У Китаї у розпал епідемії низка компаній, які спеціалізуються на штучному інтелекті, навчили свої програми розпізнавати КТ-зображення легенів. Спочатку вони працювали як «друга пара очей», але вже з кінця лютого штучний інтелект навчився розпізнавати COVID-19 в легенях за лічені секунди. Після чого ці програми почали активно використовувати у лікарнях.

Подібну систему використовують також ізраїльські лікарі. Місцевий стартап RADLogics розробив систему діагностики на базі штучного інтелекту. Окрім швидкої діагностики і високої точності результату, система може відстежувати і те, як протікає хвороба. Про це повідомляє "Голос Америки". 

Про аналогічні досягнення українських айтівців у боротьбі проти COVID-19 поки що невідомо. 

Нагадаємо, що ЄІБ планує позичити Україні на протидію коронавірусу 40 мільйонів євро.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів