Сяйво, яке бачили на Львівщині, пояснили науковці США і сказали, коли буде знову

19:53 24 квітня 2023 р.

Фото до новини

Сяйво, викликане потужним спалахом енергії від сонця, освітило надзвичайно широку територію в Північній Америці та Європі.

Його можна знову побачити в понеділок увечері.

Про це повідомляє The New York Times, пише Dailylviv.com.

Фіолетове сяйво, зокрема, бачили у неділю, 23 квітня, мешканці Львівщини, про що вони повідомляли у соцмережах.

Це явище, пояснюють учені, відоме як "полярне сяйво" або "північне сяйво" і виникає, воно, коли частинки, випромінювані сонцем, стикаються з частинками, які вже захоплені навколо магнітного поля Землі. Його часто можна побачити в Ісландії, Канаді та Алясці.

Але в п’ятницю сонце випустило великий згусток енергії, сказав Роберт Стінбург, учений з Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США. (Ці сплески також відомі як викиди корональної маси).

«Сонце вихлюпнуло великий згусток плазми», — сказав пан Стінбург. За його словами, спалах енергії, який має власне магнітне поле, рухався крізь космос і досяг магнітного поля Землі в неділю, коли вони зіткнулися, створивши геомагнітну бурю. «Це сильно пожвавило нашу магнітосферу».

Подібні явища не є чимось рідкісним: приблизно 100 трапляються кожні 11 років, сказав учений, додавши, що викид також може заважати високочастотному радіо, яке використовується на морі та авіакомпаніями.

Для тих, хто не звик бачити нічне небо, освітлене зеленими або червоними смугами, полярне сяйво — у народних казках асоціюється з духами та божественними силами — може викликати святобожність чи навіть страх.

Сонце і Земля: анімація справжніх масштабів Сонячної системи

У понеділок - суперкривавий Місяць

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів