Стояти за партами-конторками учні будуть у трьох школах Львова з першого до одинадцятого класу

18:04 6 жовтня 2021 р.

Першокласники у трьох навчальних закладах, а саме школі №31, ліцеї ім. В. Стуса та ліцеї №52 ім. М. Лобачевського, кожних 15 хв.илин змінюють своє положення з сидячого на стояче та навпаки. Парти-конторки залишаться з дітьми до 11-го класу.

Учора, 5 жовтня, у Львові презентували проєкт «Дамо дітям рухатись», що є соціальною ініціативою однієї з ІТ-компаній Львова, яка покликана боротися з дитячою гіподинамією. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Організатори заходу зазначають: згідно з медичними дослідженнями, понад 80% часу поза сном наші діти проводять в сидячому положенні. Це негативно впливає на їхнє здоров’я та може призвести до непоправних наслідків у майбутньому. Ще у 2018 році ініціативна група почала вивчати іноземний досвід щодо боротьби з малорухливістю у школах. Виявилося, що в багатьох закордонних школах у класах, де є звичайні парти, використовують також так звані парти-конторки; іншими словами, столи, за якими можна працювати стоячи. Подібні проєкти діють у Великій Британії, Німеччині, Японії, Австралії, а у США так навчаються вже понад 1 млн учнів — і їхня кількість щороку зростає. Результати такої методики лише позитивні. Крім поліпшення постави та зору, учні стають більш сконцентрованими, у них покращується пам'ять і навіть поведінка.

«Велика кількість проблем суспільства пов'язані з освітою: всі ми — і держслужбовці, і підприємці, і політики, і продавці в магазинах, і водії — родом з дитинства. І в школі ми намагалися зрозуміти, як влаштований світ і що в ньому ми хочемо змінити. Покращуючи цей процес, ми інвестуємо далеко в майбутнє!» — розповів Олексій Плетньов, співзасновник ініціативи, CTO ІТ-компанії  KeenEthics.

З підготовкою теоретичної бази та публікацією дослідження про історію сидіння та іноземний досвід (за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1nywgXL26nHlH6YDolVWHknZKgOeIw186/view ) цього року, спільно з управлінням освіти Львівської міської ради, стартував пілотний проєкт із впровадження таких парт у школах міста.

Вже сьогодні першокласники у трьох навчальних закладах, а саме школі №31, ліцеї ім. В. Стуса та ліцеї №52 ім. М. Лобачевського, кожних 15 хв. змінюють своє положення із сидячого на стояче та навпаки. Така зміна поз займає менш як одну хвилину і зовсім не перешкоджає навчальному процесу. Вчителі та ініціатори проєкту в жодному випадку не змушують дітей увесь час стояти, а лише рекомендують регулярно змінювати свою позу і створюють для цього відповідні умови в навчальних класах.

«Скажу відверто, що спершу ставилася скептично: до моменту, коли не спробувала парти з учнями. Учням дуже подобаються парти. Зміна положення дає змогу змінити й діяльність. Цей проєкт дбає про дитину! Про її комфорт, здоров’я, про навчальні досягнення, які навіть уже зараз значно покращуються», - акцентувала Наталія Яйко, вчитель-методист НМЦО м. Львова, використовує такі парти в навчальному процесі

Пілотний проєкт відбувається під наглядом медиків із медичних центрів «Інново» та «Гайдук Педіатрія». Першачки з пілотних класів проходять медичне обстеження у вересні-жовтні, й аналогічний огляд відбудеться в кінці навчального року. Крім цього, впродовж навчання проводитимуть регулярні тестування уваги та пам’яті учнів, а також умов їхньої життєдіяльності. Звичайно, одного року занадто мало для фіксації значних змін, проте деякі показники будуть помітні навіть після такого короткого терміну спостереження. Парти-конторки залишаться з дітьми до 11-го класу, тож за потреби дослідження будуть продовжуватися й надалі.

Саму методологію дослідження допомогли розробити фахівці з лабораторії соціальних детермінант здоров'я дітей, ДУ «Інститут Громадського Здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМНУ». Їхні наукові дослідження присвячені шкільним факторам та способу життя дітей, що впливають на формування здоров'я. Ще в попередні роки було встановлено, що малорухливий спосіб життя притаманний 75,6% сучасних міських учнів середнього шкільного віку. Причому у дівчат ймовірність вести малорухливий спосіб життя вище у 2,5 раза, ніж у хлопців. Фахівці лабораторії довели, що при низькому рівні рухової активності ймовірність появи множинної патології (більш як 3-х захворювань) зростає у дітей і підлітків майже в 4 рази, а ймовірність розвитку неврозів — у 2,5 раза.

З липня цього року проєкт «Дамо дітям рухатись» входить до Плану дій Львівської міської ради з реалізації ініціативи UNICEF «Громада, дружня до дітей та молоді». У разі підтвердження позитивних результатів, за допомогою UNICEF таку методику  можна буде масштабувати на всі школи країни. Проте вже сьогодні вчителі та батьки учнів будь-якого віку можуть подати заявку про бажання долучити свою школу до руху за здорове навчання та в майбутньому отримати фінансування на переобладнання свого класу. 

Школам Львівщини куплять ноутбуки і дезинфікуючі засоби

У Львові хочуть охороняти школи, вчителів та учнів окремим підзрозділом

30 шкіл Львова взяли участь у проекті «Булінг stops тут»

 

 

dailylviv.com

Половина України в нічній тривозі

Підводний човен з «Калібрами» вийшов у Чорне море

Зліт в Росії стратегічних бомбардувальників Ту-95мс

На фасадах шкіл і будинків у Львові встановлять ще 39 меморіальних таблиць. Прізвища

Аристократи зі Стрілок. Як в Edem Resort відкривали сезон (відео)

Надпотужна Ірина Фаріон просить підписувати відкритий лист

Не всім студентам у віці до 22 років дозволили виїжджати за кордон на навчання

Який трудовий стаж потрібен, щоб у 2024 році вийти на пенсію 60-річним

8 травня з'явиться інформація про дату, час і місце проведення НМТ

З командиром взводу Віктором Дудником, випускником Львівської політехніки, попрощаються у храмі і на площі Ринок

На Львівщині засудили директора КП і його доньку

На трасі Київ-Чоп горить вантажівка (відео)

У польському Любліні слідчі вийшли на міжнародну злочинну групу

У Львові на Підзамче тимчасово не працюватиме фонтан

Етапи SEO просування сайту

Мешканці Сихова будуть місяць без гарячої води. Перелік вулиць

Для ремонту енергосистеми потрібен перегляд тарифу на світло вже влітку – Держенергонагляд

КМУ продовжив на місяць бронювання працівників підприємств

У Польщі змінило колір Балтійське море

У Львові Dragon Сapital розпочала будівництво індустріального парку

10-річний шахіст з Трускавця переміг у чемпіонаті світу зі швидких шахів

Військовий капелан за 20 тис. євро організовував незаконне переправлення за кордон

Львівські синоптики прогнозують нічні заморозки та пожежну небезпеку на найближчі дні

Українцям нагадали про кримінальну відповідальність за поширення інформації про пересування співробітників ТЦК

СБУ затримала двох полковників УДО за спробу замаху на Зеленського

У Львові сильно п'яний водій спричинив потрійну ДТП

Деякі країни ЄС відмовляться передавати активи РФ на закупівлю зброї для України

Угорщина - за розширення ЄС, але без України

Верховна Рада розпочала власне розслідування обставини «справи Гринкевичів»

Міноборони назвало найбільш затребувані не бойові вакансії в армії

Обмежено придатний проігнорував повістку, з якою мав прийти на відряджання до місця служби. Як покарали

На Львівщині чоловік кинув гранату у Мercedes

20 країн-членів ЄС бойкотують інавгурацію диктатора росії, який напав війною на Україну

Рекорд відвідувачів у Шевченківському гаї. Хто прийшов

Міський голова двічі преміював наречену, яка працювала у його підпорядкуванні

Не переплив Тису у кросівках Nike

Німеччина захищатиме країни Балтії від російської агресії - Шольц

Укроборонпром почав виготовляти боєприпаси калібрів НАТО

Мотоцикліст, який наїхав на пішохода і втік, був з сусіднього села

На жінку, яка виходила з трамвая, наїхав херсонець