Школи Львова готуватимуть бізнесменів за 23 напрямками. Це коштуватиме понад 1 млн грн (відео)

15:06 18 червня 2024 р.

Фото до новини

Школярам міста запропонували придумати соціальний бізнес, який вони зможуть розвивати на базі свого закладу освіти.


Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Вирощування мікрозелені, сухоцвітів, виготовлення фруктових чипсів, унікальних шоперів, апсайклінг та створення квестів – це лише частковий перелік шкільних бізнесів, які отримали грантове фінансування на розвиток. Відтак на базі освітніх закладів Львівської громади запрацює 23 соціальних підприємства.

Проєкт “Львівські шкільні соціальні підприємства” стартував у березні цьогоріч. Школярам міста запропонували придумати соціальний бізнес, який вони зможуть розвивати на базі свого закладу освіти. Аби навчити учасників основних навичок підприємництва, для них провели серію тренінгів.

«Протягом квітня-травня діти провчилися 8 тижнів. Це були різні навчання з маркетингу, підприємництва, ораторської майстерності – все, що допомогло їм створити шкільні соціальні підприємства. На першому етапі було подано понад 400 заявок, з яких ми відібрали 30 команд, це близько 270 дітей — вони пройшли навчання у Центрі підтримки підприємництва. Тепер ми організували форум-пітчинг, де діти презентували свої ідеї, а також провели ярмарку, щоб команди могли представити свої вироби споживачам», – розповіла Анна Чуба, координаторка проєкту.

Школярка Софія на ярмарку продає мікрозелень, вирощену в лабораторії ліцею “Львівський”.

«В мене є рукола, гірчиця, брокколі і крес-салат. Вони мають дуже багато вітамінів. Їх можна додавати до всяких салатів, до страв, до канапок. Це ми вирощуємо в своїй школі, в лабораторії. Ми сіємо пограмово насіння і по трохи вирощуємо, ставимо на спеціальні мікросхеми, які в нас є. Кожен день доглядаємо за ними», – розповідає Софія.

Учні Грядівської гімназії вже два роки займаються вирощуванням лаванди. З неї роблять ароматичні саше, а також продають букети. Частину коштів діти вкладатимуть у розвиток бізнесу, а іншу планують спрямувати на благодійність.

«Ми виготовляємо чай, саше і ось такі букетики. Ми б наші кошти давали в Unbroken, для дітей, для всяких притулків, а також для підтримки наших захисників. Ми їм безкоштовно передавали наші вироби», – розповідають учасниці команди.

«Придбав для кота таку річ, щоб кігті чистити, а ще такі коралі красиві придбав. Я дуже тішуся, коли сьогодні бачу дітей, які самі своїми руками роблять класні речі, а ще вміють це добре продати. Сьогодні діти дуже багато грошей, які вони заробляють, віддають на Збройні Сили – за це великий респект всім львівським дітям. Молодці. Вони показують приклад, люблять Україну і це є майбутнє нашої держави», – сказав Андрій Садовий.

 Завдяки співфінансуванню проєктів управлінням освіти Львова, з 30 команд аж 23 отримали грантову підтримку – від 70 до 200 тис. грн – на розвиток соціального свого підприємства.

«Ми даємо співфінансування 1 млн 200 тис. грн на реалізацію цих проєктів. Адже одна з ключових навичок, яка потрібна нашим дітям, – це підприємливість. І найкраще її розвивати безпосередньо такими проєктами, практичними речами для того, щоб діти зразу в школі вчилися повністю вести своє підприємство», – зазначив Андрій Закалюк, начальник управління освіти Львівської міської ради.

«Ми в ЮНІСЕФ прагнемо розширення можливостей для того, щоб молоді люди отримали нові вміння. І ми віримо, що молодь, яка має навички змінювати цей світ, буде творити кращу Україну. Ми вже бачимо прекрасні ідеї і креатив молоді тут. Вони мають блискучі ідеї, які насправді можуть перерости у чудові бізнеси. Але це не лише про бізнес, це про здобутий досвід, який допоможе їм надалі у житті. Тож ми бачимо дуже позитивний результат цього проєкту і безумовно бачимо його майбутнє», – зазначила Нінке Воппен, голова Львівського регіонального офісу UNICEF в Україні.

Проєкт реалізує Західноукраїнський кластер соціальних підприємств та ЛКП Центр підтримки підприємництва у партнерстві з Львівською міською радою в рамках програми «Розвиток потенціалу молоді у західних областях України», що імплементується ІСАР Єднання, за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів