Розфарбовування: банальне заняття або корисна розвага

18:00 21 вересня 2021 р.

Фото до новини

Деякі батьки сприймають розмальовки для дітей, як щось застаріле, не актуальне та навіть нудне заняття. І роблять це даремно. Розфарбовування – один з найпростіших способів цікаво та корисно провести час.

Коли починати

Спочатку з'ясуємо, з якого віку малюк готовий приступити до такого заняття. Важливим аспектом є розвиток сприйняття кольорів. Усвідомлено знайти предмет потрібного кольору малюк може приблизно у 18 місяців. Саме цей вік можна вибрати для старту. Але не варто пред'являти дуже високі вимоги до маленького художника, адже впевнено розрізняти та поєднувати кольори він зможе тільки у 2-3 роки. Перед тим як перейти до розфарбовування, варто потренуватися у сортуванні. Пропонуємо простий тест у формі гри. Беремо 3 стаканчики червоного, синього, жовтого кольору й по 5 картонних кружечків у таких же колоритах (всього 15 шт.). Ці предмети потрібно поєднати за кольором. У червоний стаканчик поміщаємо червоний кружечок і т.д. Спочатку наочно продемонструйте правильні поєднання, а потім запропонуйте зробити це самостійно. Надалі можна ускладнювати завдання, але виконання стартового тесту підтверджує, що дитина готова до сприйняття кольорів. Ще один важливий аспект – здатність впевнено утримувати олівець. Приблизно у 1,5 роки починаємо вчити малюка тримати стандартний кольоровий олівець. Для знайомства підійде варіант з гранями (круглий падатиме зі столу). Спочатку дитина обов'язково захоче спробувати його на смак, тому батькам слід бути пильними та терпляче пояснювати, що цього робити не можна. Стартовий набір повинен складатися з 6 олівців, а потім їх кількість можна подвоїти. Починаємо з простих, пізнавальних сюжетів – фрукти, овочі, різні фігури, їжа. Потім будуть цікавими варіанти, що складені за мотивами улюблених казок і мультфільмів. При підборі важливо враховувати вікові рекомендації виробника, інтереси дитини, а також особливе значення має щільність обкладинки та аркушів. На сайті інтернет-магазину Панама https://panama.ua/categorys/76936/ можна замовити розмальовки різної тематики зі швидким і акуратним доставленням за призначенням.

Дитячі розмальовки: у чому користь

  • Розмальовуючи знайомий або незнайомий об'єкт художник-початківець отримує необхідні знання про особливості його форми, запам'ятовує кольори. Так виробляється спостережливість, розширюється кругозір. Бажано обговорити з малюком, що це за предмет і для чого він потрібен.
  • Зміцнюється кисть, розвивається дрібна моторика. Діти, які у ранньому віці займалися малюванням, потім легше засвоюють необхідні для письма навички. Важливо поступово ускладнювати завдання, а для старту підійдуть прості, зрозумілі зображення (м'яч, яблуко, брязкальце). Обриси картинок повинні бути плавними, без кутів і складних вигинів.
  • Виробляємо уважність і силу волі. Перед малюком стоять непрості завдання. Крім правильного сприйняття кольору, йому належить дуже постаратися, щоб не вийти за межі малюнка, а також експериментальним шляхом встановити відповідність між силою натиску на олівець й інтенсивністю отриманого колориту. Все це вимагає не тільки уваги, зосередженості, терпіння, а й цілеспрямованості.
  • Розвиваємо художній смак. Після розфарбовування можна запропонувати малюкові використати цей сюжет для самостійного малюнка. Важливо, щоб обидві роботи були завершені. Так юний художник навчиться завершувати розпочаті справи. Якщо малюк не справляється, то потрібно спростити завдання або запропонувати іншу тематику. З 3-х років можна розширити колекцію аксесуарів для малювання та почати роботу з акварельними олівцями й фарбами.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів