Росія і Китай обговорюють проект підводного тунелю між РФ і Кримом

15:01 24 листопада 2023 р.

Фото до новини

Після неодноразових ударів ЗСУ по Кримському мості росіяни шукають альтернативні шляхи доступу до окупованого Криму на десятиліття.

В ексклюзивному матеріалі The Washington Post повідомляється в п'ятницю, що російські та китайські бізнесмени, пов'язані з урядом, обговорюють будівництво підводного тунелю, що сполучає Російську Федерацію з півостровом. Про це інформує DailyLviv.com.

Переговори з цього питання, що відбулися наприкінці жовтня, були продиктовані зростаючою стурбованістю Росії безпекою мосту через Керченську протоку. Цей об'єкт є ключовою логістичною лінією для російської армії, але двічі зазнав атак ЗСУ і досі залишається вразливою ціллю для українських військ, пише видання.

На думку офіційних осіб США та інженерів, ідею будівництва підводного тунелю буде складно реалізувати. На будівництво, яке може тривати не один рік, потрібно буде витратити мільярди доларів. До того ж, такі роботи ніколи не проводились у зоні бойових дій. Аналітики зазначають, що Керченський тунель навряд чи вдасться завершити вчасно, щоб допомогти Росії в її військових зусиллях. Москва може розглядати його як довгострокову інвестицію – ціль, яка забезпечує безпечний зв'язок з територією, за яку можна конкурувати впродовж десятиліть.

Проект також створить політичні та фінансові ризики для Китаю, який ніколи офіційно не визнавав анексію Криму Росією, і чиї компанії можуть потрапити в пастку економічних санкцій, накладених Америкою та Євросоюзом на країну-агресора. Не зважаючи на це, перехоплені електронні листи свідчать, що одна з найбільших будівельних компаній Китаю заявила про готовність взяти участь у цьому проекті. Вони надані WP українськими чиновниками, уточнює The Washington Post.

Зі свого боку, Китай, ймовірно, наполягатиме на принаймні частковій власності на тунель, додаючи його до свого розширеного переліку глобальної портової та транспортної інфраструктури, вважають експерти. Китай також міг би фінансувати проект і отримувати плату або в вигляді мита, або з російського експорту нафти і газу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів