Принцип роботи ВСІХ типів шліфувальних верстатів

10:35 21 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Розібравши всі типи шліфувальних верстатів і зрозумівши, які задачі закриває той чи інший тип, ростеш, як профі! Ставай профі з нами! Читай статтю та мотай на вус ;)

Шліфувальний станок - це спеціалізоване обладнання для абразивної обробки поверхонь. Він застосовується для доведення заготівель з плоскою, циліндричною або конусною формою. З його допомогою видаляють надлишкову шорсткість деталей або удосконалюють їх форму, яку не вдалося задати на попередніх етапах виробництва. Вони оснащуються шліфувальними матеріалами, в якості яких можуть виступати абразивні і повстяні кола, а також наждачний папір.

Алгоритм шліфування

Незалежно від виду верстата шліфування здійснюється шляхом обертання на високій швидкості витратного абразивного матеріалу. При притисканні до нього заготівлі відбувається стирання верхнього шару. Такі установки застосовують для обробки металу, дерева, пластмаси і полірування скла.

Крупнозернистий абразив робить грубу обробку з подряпинами, а для глянсового блиску використовуються повстяні кола, з нанесеними на їх поверхню спеціалізованими пастами.

Завдяки таким можливостям найчастіше це устаткування здебільшого застосовується для:

  • обдирання первинних заготівель;
  • згладжування шорсткості різних поверхонь;
  • доведення зразку до потрібного розміру або форми;
  • фінішного полірування виробів;
  • заточування ріжучих та колючих інструментів.

Докладно про види та призначення верстатів

Сьогодні випускається безліч моделей шліфувальних станків, які різняться за призначенням, особливостями конструкцій та шліфувальними можливостями. Спробуємо виділити основні.

Тарілкові або дискові

Це розповсюджений деревообробний верстат. У конструкцію входить спеціальний диск, де кріпиться абразив. Цей верстат застосовують для зачистки поверхні, яка має циліндричну, кульову або конусну форму. Апарат компактний і його можна встановити на будь-який стіл. Особливість його полягає в тому, що обробку матеріалу можна здійснювати по колу, що неможливо у інших моделях, крім тарільчато-стрічкових.

Стрічкові шліфувальні верстати, гриндери для металу та дерева, характеристика

Застосовують для:

  • доведення поверхні дерев'яних заготівель до заданого рівня шорсткості;
  • вирівнювання площин;
  • калібрування по товщині.

Використання його при роботі з металом виправдано лише для обдирання поверхні і грубої шліфовки.

На жорсткій рамі верстата відбувається обертання нескінченної абразивної стрічки, натягнутої між приводним і одним або двома натяжними роликами. Подача матеріалу на оснащення здійснюється вручну: у висячому положенні або при русі її уздовж робочого столу. Майстер може повертати деталь навколо осі і переміщати її в поздовжньому і поперечному напрямках.

Точильно-шліфувальні

Їх вважають точилом. Подібний інструмент буває малого розміру (з діаметром кола від 100 до 175 мм), тому він використовується для заточування поверхонь ріжучих елементів. Великі з діаметром вище 400 мм часто експлуатуються на виробничих підприємствах, де зачищаються і обдираються заготівки.

Тарільчато-стрічкові

Комбіновані установки поєднують в собі властивості стрічкових і заточувальних агрегатів, що є великою перевагою. Вони найчастіше використовуються на виробничих підприємствах і в великих цехах, проте їх можна застосувати і в невеликій майстерні, де потрібні різні типи обробки. Верстат може бути стаціонарним і мобільним, тобто переносним, що в деяких випадках досить зручно і актуально.

Обдирно-шліфувальний

Верстат, відомий як точило-наждак, електроточило і точильна машинка. Це прилад, що дозволяє просто і швидко заточувати різні інструменти. Точило функціонує за рахунок електродвигуна, який рухає один або кілька абразивних інструментів, міцно прикріплених до шпинделя. Виріб, який потрібно обробити, притискається до них вручну.

В основному таке устаткування використовують для:

  • шліфування поверхонь;
  • виправлення дисків та шліфувальних кругів;
  • заточування різних інструментів.

Барабанні

Це обладнання професійного класу завоювало стабільну споживчу симпатію. Крім традиційної обробки, воно виконує брашування: обробку деревини металевими і абразивними полімерними щітками, які купуються до пристрою окремо в комплекті з валом. З їх допомогою вдається шліфувати будь-які деталі і виточувати складні модифікації профілів. Вони компактні та безпечні. Поздовжнє розташування барабана дає можливість майстру працювати з заготовками, шириною 510 мм в два проходи. Змінюючи зернистість абразивної шкурки на верстаті, можна виконувати весь спектр шліфування, аж до фінішного шліфування поверхні.

Круглошліфувальні

Призначені для шліфування циліндричних (діам. 25-600 мм) і конічних деталей. Принцип їх функціонування - шпиндель, що обертається в горизонтальній площині і може пересуватися на спеціальному механізмі. Деталь, що вимагає обробки, затискається в патроні або між центрами задньої і передньої бабки. В свою чергу вони поділяються на:

  • прості;
  • універсальні (з поворотними вузлами);
  • врізні (шліфувальний круг за розміром перекриває ширину оброблюваної ділянки);
  • спеціальні (для роботи з конкретними заготовками складної форми);

Внутрішньошліфувальні

Дозволяють обробляти циліндричні і конічні отвори в широкому інтервалі розмірів діаметром 1-100 см. Вони поєднують два види обробки: шліфування отворів і торців. На цих верстатах деталь кріпиться за допомогою патрона або планшайби на шпиндель бабки виробу, а обробка ведеться шліфувальною бабкою. Вузол шпинделя останньої розміщений на рухомому столі, який переміщається в поздовжньому і поперечному напрямках.

Плоскошліфувальні

Їх вважають металорізальним обладнанням, що застосовують для обробки поверхонь різних металевих деталей, які мають пласку поверхню, абразивним матеріалом (шліфувальним кругом). Перевагою цих верстатів є забезпечувана ними можливість обробляти плоскі поверхні з мікронною точністю. Ці верстати можуть бути горизонтальними або вертикальними.

Двосторонні плоскошліфувальні

На цьому обладнанні можна одночасно виконувати обробку двох плоских поверхонь, що значно збільшує його продуктивність. Такі шліфувальні верстати, на яких оброблювані деталі фіксуються на спеціальному пристрої подачі, можуть бути вертикального або горизонтального типу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів