Ігровий арсенал: які розвивальні іграшки варто придбати дитині

16:00 12 березня 2024 р.

Фото до новини

.

Дитинство неможливо уявити без іграшок. Залежно від віку малюка, вони різні. Зовсім маленьким дітям батьки купують брязкальця, а дітям старшого віку обирають іграшки більш складні і різноманітні. Тому що вони не тільки розважають, а ще й розвивають. Психологи, лікарі та інші дитячі спеціалісти наголошують на тому, що займатися розвитком дитини потрібно змалечку, а для цього слід обрати корисні іграшки. Це може бути конструктор Лего, пазли, настільні ігри. Вибір «правильної» іграшки залежить від того, які навички хочуть розвинути батьки.

Top view non binary kids playing with a colorful game

Користь розвивальних іграшок

За допомогою гри з різними предметами діти отримують нові знання та вміння. Наприклад, розвивальні ігри:

  • допомагають розв'язувати певні задачі — складати кубики, конструктор тощо;
  • дозволяють переходити від простого до складного — спочатку вивчати цифри, а потім вирішувати за їх допомогою приклади;
  • навчають самостійності;
  • розкривають креативність.

Популярні іграшки для розвитку

Вибір іграшки залежить від того, які навички ви хочете розвинути у дитини. Так для розвитку логіки варто звернути увагу на пазли, конструктори, головоломки.

Пазли містять невеликі елементи, які потрібно зібрати певним чином, щоб отримати картину. Перші пазли можна запропонувати малюку вже в рік. Це буде картинка з 2-4 частинок. Чим доросліше дитина, тим більше елементів в пазлі. Великі набори містять 1000-6000 компонентів і вони підходять для підлітків і дорослих.

Конструктори дозволяють дитині відчути себе справжнім будівельником або архітектором, оскільки з невеликих компонентів потрібно скласти машинку, тваринку або навіть відбудувати ціле місто. Перший конструктор Лего можна запропонувати малюку від 1,5 роки. Він буде містити великі деталі. Чим старша дитина, тим дрібнішими будуть елементи і складнішими схеми. Але можливість відтворити справжній зореліт з «Зоряних війн» або вежу з «Ніндзяго» справді захоплює.

Данська компанія випускає конструктори не тільки для дітей, а й для дорослих. Великі набори на декілька тисяч елементів дозволяють побудувати в себе вдома справжній палац чи магічну школу або навіть велике місто з вулицями, проспектами і будинками. До переваги конструкторів Лего відносять їх сумісність між собою. Деталі будь-якого набору LEGO незалежно від року випуску і серії сумісні між собою.

Головоломки приваблюють дітей і дорослих. Вони спонукають розвиток просторового мислення, логіки та інтелекту.

Для розвитку уваги варто запропонувати дітям настільні ігри та іграшки-лабіринти. До того ж настільні ігри сприяють покращенню швидкості реакції, аналітичного мислення, комунікабельності.

Також обравши вдалу розвивальну іграшку можна спонукати розвиток просторової уяви. Дитина знайомиться з такими характеристиками предметів, як розмір, форма, відстань. Для цього її можна запропонувати пограти кубиками, сортером або бізібордом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів