Директор школи східних мов і бойових мистецтв розказав, як побороти сталінську систему освіти

18:20 19 вересня 2020 р.

Фото до новини

Місцеві управління й департаменти освіти та навчально-методичні центри із надмірними штатами є тягарем «совка», і позбувшись їх, ми полегшимо життя педагогам і учням.

Експертна дискусія "Революція в освіті: чи готовий Львів?"
Відео: Львівський пресклуб

У цьому переконаний Олександр Козловський - директор Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв "Будокан" з поглибленим вивченням іноземних мов.

- Систему освіти, яка існує в українській школі сьогодні, придумав Сталін у 1930-хроках, щоб тримати «совєтських» громадян під тотальним контролем, не дозвляти їм здобувати «зайві й шкідливі» знання і заборонити думати, – сказав Олександр Козловський на засіданні «Революція в освіті: чи готовий Львів?», організованому Юлією Гвоздович у Львівському пресклубі.  – Але за 30 років Незалежності на державному рівні так і не спромоглися щось змінити. Ті інноваційні школи, які є зараз у Львові та в Україні – заслуга конкретних директорів і вчителів, які не побоялися плисти проти течії і яким вдалося вижити. 

Про це повідомляє DailyLviv.

Олександр Козловський не розуміє, навіщо за наявності МОН потрібні ще й обласні, міські, районні відділи освіти. Адже рішення, яке спускають «згори», іде до директорів шкіл через усі ці сходинки» дуже довго.

- І в результаті ти витрачаєш рік, щоб «вибити» кошти на заміну дверей чи вікна у кабінеті. Або отримуєш міністерський циркуляр з вимогою надати ту чи іншу статистику школи станом на «вчора на 10 годину ранку». Користі педагогові і учневі від цих людей – зеро! Вони лише хочуть контролювати і їсти. І, зважаючи на їхні зарплати, їдять набагато більше і краще, ніж вчителі. Я упевнений, що 80% цих нероб, які тільки й вміють, що продукувати бздури, слід скоротити. Натомість підвищити учительські зарплати і зробити ще багато корисних речей для розвитку шкіл. 

Щодо навчально-методичних центрів, то їх директор школи "Будокан" пропонує розігнати - вже і негайно.

- Там сидять переважно люди поважного віку, які гортають книжечки 1950-60- років, і думають: «О! Чудова ідея! Це все можна зробити зараз - тільки у вишиванках. І готують чергову «інновацію» для школи, яку директор і учитель будуть змушені виконати. Даруйте, але у третьому тисячолітті, коли кожен педагог вміє «загуглити» набагато цікавіші речі, зокрема й на іноземних освітянських сайтах, ці «нафталінові» установи – зайві. 

Також Олександр Козловський висловив цікаву ідею, як вирішити проблему із педагогічними кадрами в львівських школах.

- У нас бракує вчителів фізкультури, а самі уроки перетворились на пародію. Але є прекрасні спортивні клуби, федерації. Школа повинна впустити до себе таких фахівців: укладіть із ними договір пільгової або безкоштовної оренди спортзалу. Нехай тренер до обіду працює за вчительську зарплату учителем, а по завершенні уроків – проводить тренування. У виграші будуть усі: федерація матиме приміщення, діти – фахового учителя, а в позаурочний час ці школярі зможуть ходити на тренування. Думаю, вам ще й спортзал відремонтують і хороше знаряддя придбають за рахунок клубу чи федерації. Те ж саме стосується учителів інформатики: є невеличкі ІТ-фірми, які можуть орендувати приміщення у вас, а фаховий працівник-програміст навчатиме дітей. З іноземною мовою теж можна вирішити проблему в цей спосіб, якщо у вашій школі орендує кабінет мовна школа.

Це все нескладно, вважає Олександр Козловський: потрібна угода між дирекцією та приватником і гарантія місцевої влади, що при зміні керівництва школи угоду не розірвуть і не викинуть орендаря на вулицю. 

У Львові готові розпочати революцію в шкільній освіті.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів