1400 дітей не потраплять цьогоріч до садочків у Львові

17:00 26 липня 2018 р.

Фото до новини


Фото: lvivrada.gov.ua

Учасники громадських слухань у Львові запропонували зробити електронну чергу щодо зарахувань дітей у дошкільні навчальні заклади Львова більш прозорою, алгоритм і принцип зарахування дітей в ДНЗ – більш зрозумілими і доступними, відкрити списки електронної черги, відремонтувати приміщення садочків.

Про це повідомили в четвер, 26 липня, на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради, де також розповіли: «Ці та багато інших проблем підняли на громадських слуханнях щодо функціонування освітньої інформаційної системи та вирішення проблеми з недостатньою кількістю місць у дитячих навчальних закладах Львова, які відбулися 25 липня з ініціативи Сергія Іваха та Юрія Свірського в приміщенні актового залу Личаківської районної адміністрації. На слуханні також були присутні депутати ЛМР Ігор Зінкевич, Оксана Рубай, Ігор Дякович, батьки, небайдужі представники громади міста, представник управління освіти ЛМР Наталія Клочко».

Депутат ЛМР Сергій Івах зазначив: «Найголовніше питання слухань – знайти золоту середину, напрацювати конструктивні пропозиції і рішення для того, щоб у подальшому раз і назавжди у Львові зняти питання стосовно електронної реєстрації дітей, щоб чітко усі розуміли прозорість цього програмного забезпечення. Два основні питання, які ми плануємо обговорити – це питання функціонування електронної системи і питання щодо вирішення проблеми зі садочками у Львові в цілому».

Представник управління освіти ЛМР Наталія Клочко поінформувала про стан зарахування у дитячі садочки Львова: «На 9 травня 2018 року зареєстровано 9335 дітей. На 2019 рік вже зареєстровано 6420 дітей, на 2020 рік – 3021 дитина. До 31 грудня 2018 року ми плануємо зарахувати до дитячих садочків 8400 діток. Цього року не потраплять до садочків 1400 дітей».

Наталія Клочко зазначила, що упродовж 2018-2020 років заплановано відкрити 55 груп у садочках Львова. А щодо електронної реєстрації, то за інформацією представника управління освіти, 18 липня о 18.00 завершився прийом заяв від батьків на першу хвилю зарахування.

«Це означає, що ті батьки, які отримали СМС-повідомлення 5-6 червня 2018 року, мали право упродовж 30 робочих днів принести документи – копію свідоцтва про народження та заяву. Станом на 19 липня з’явилося 914 місць у зв’язку з тим, що батьки не подали заяв. Промоніторивши, побачили, що зі старої системи, коли переносили заяви, що батьки постворювали по декілька заявок. Так з’явилися фейкові заяви», –  пояснила Наталія Клочко.

Представник управління освіти також розповіла: «У першій хвилі реєстрування було зараховано 6 339 дітей. 23 липня, о 10.00 відкрилася функція редагування, за якою батьки, чия дитина не потрапила до першої хвилі зарахування, мають право очікувати на другу хвилю зарахування, а також перереєструвати дитину в інший дошкільний заклад. Право перереєстровуватися, змінювати положення електронної заявки їм надано до 20 серпня, а уночі з 20 на 21 серпня припиняємо редагування, і 21 серпня ми зараховуємо другу хвилю, під час якої планують зарахувати понад 900 дітей».

«Під час громадських слухань, у процесі тривалого обговорення було проголосовано 16 пропозицій. Серед них – та, що управління освіти мало би здійснювати не адміністрування цього програмного забезпечення, а бути користувачем із більш розширеним правом доступу до цієї програми. Тому учасники громадських слухань проголосували за те, щоб програмне забезпечення, внесення будь-яких змін до нього доручити виключно Міському центру інформаційних технологій», – розповіли також на інформаційному порталі депутатів ЛМР.

«Будь-яку подачу документів учасники громадських слухань пропонують здійснювати виключно через ЦНАП, а при реєстрації через сайт пропонують заливати скан-копії свідоцтв про народження дітей і посвідчень пільговиків. Слід також надати доступ управлінню соціального захисту, яке в он-лайн режимі перевірятиме підставу на пільгу. Водночас інші батьки бачитимуть, скільки пільговиків перед ними у черзі. Серед пропозицій – забезпечення уникнення контакту батьків при подаванні заявок на зарахування з директорами ДНЗ, а подавати документи – виключно через ЦНАПи», – поінформували також на порталі депутатів ЛМР.

«Також запропоновано звернутися до міського голови Львова з проханням врахувати у міському бюджеті на 2019 рік кошти для забезпечення виконання повного обсягу робіт на всіх об’єктах дошкільних навчальних закладів, що в стадії ремонту. Ще одне звернення до міського голови від учасників слухань буде стосуватися пропозиції підвищення заробітної плати всім працівникам ДНЗ», – повідомили також на порталі депутатів ЛМР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів