Захворюваність на кашлюк на Львівщині зросла в 21,5 раза

22:25 12 липня 2024 р.

Фото до новини

Найбільше хворих у Львівському, Золочевському і Стрийському районах.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

У 2024 році захворюваність на кашлюк порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла у 21,5 раза. Зважаючи на тенденції цієї хвороби є ймовірність зростання випадків захворювання і надалі. Про це йшлося на брифінгу, що відбувся сьогодні, 12 липня, у Львівській ОВА.

За словами директорки департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталії Літвінської, це пояснюють періодичністю спалахів цієї хвороби кожних 3-5 років, що якраз припадає на 2023-2024 роки, нетривалий імунний захист від кашлюку – 5-8 років, зниженням рівня вакцинації в період пандемії COVID-19 та після повномасштабного вторгнення рф на територію України.

«На Львівщині зросла кількість хворих на кашлюк. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, цьогоріч випадків захворювання зафіксували у 21 раз більше. З початку 2024 року у Львівській області діагностували 459 випадків кашлюку. У травні було 124 випадки, у червні – 95 нових випадків. Найбільше хворих у Львівському, Золочевському і Стрийському  районах. При рекомендації Європейського Союзу 1 на 100 тисяч населення – повинен бути показник захворюваності, на Львівщині зараз має  показник понад 5 на 100 тисяч населення. Це надзвичайно багато і небезпечна тенденція зберігається», – зазначила Наталія Літвінська.

Читайте також: Інфікуватись могла під час гри. На Львівщині у дитини діагностували правець

Впродовж останніх років показники охоплення щепленнями проти кашлюку, дифтерії, правця, відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні, були недостатніми для забезпечення епідемічного благополуччя в країні. По жодному виду щеплень не досягли показника 95% – необхідного для створення колективного імунітету, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій.

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко розповіла що щеплення сьогодні — це єдиний дієвий метод профілактики. Групу найбільшого ризику становлять немовлята до 2-х місяців, оскільки щеплення розпочинаються з 2-х місячного віку. Саме  тому вагітним в період з 16 по 32 тиждень вагітності, необхідно  провакцинуватись проти кашлюку. Якщо вагітність щороку — щороку робимо щеплення!  Найближчому оточенню теж слід провакцинуватись, щоб створити ефект “Кокона” навколо дитини.

Читайте також: AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від COVID-19 може викликати тромбоз

Також звертаю увагу, що Кашлюк — це не лише дитяча хвороба. Дорослі хворіють теж, не завжди звертаючись до лікаря, проте, можуть стати джерелом інфекції для дітей. Дорослі старше 60 років з хронічними захворюваннями легень теж є в групі ризику через високий ризик ускладнень.

Станом на 1 травня цього року охоплення щепленнями у Львівській області становить:

у віці до 1 року – 34,7%;

у віці 18 місяців – 29,8%;

у віці 6 років – 19,6%;

у віці 16 років – 16,3%;

серед дорослого населення – 15,8% з тих кому слід вакцинуватись цьогоріч..

Також, в області існує ймовірність зростання захворюваності на дифтерію та правець. У зв’язку з низькими відсотками охоплення профілактичними щепленнями проти цих інфекційних хвороб, як дитячого, так і дорослого населення, зростає кількість осіб, які незахищені від  цих захворювань, що може послужити причиною виникнення спалахів дифтерії та розповсюдженню цієї інфекції, а також зростанню захворюваності на правець.

За 2023 рік охоплення профілактичними щепленнями згідно з Календарем профілактичних щеплень проти дифтерії, кашлюку та правця у Львівській області вакциновано:

у віці до 1 року – 76%;

у віці 18 місяців – 67%;

у віці 6 років – 55,3%;

у віці 16 років – 58,7%;

серед дорослого населення – 40,1%.

«Щеплення важливе не лише для дітей. Дорослим рекомендуємо проводити вакцинацію  кожних 10 років. Вакцинація не лише захищає вас від хвороби, але й допомагає запобігти її поширенню серед дітей та осіб зі зниженою імунною системою», – наголосив експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з інфекційних хвороб Андрій Орфін.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів