Як зберегти зуби здоровими: корисні поради

13:13 24 листопада 2021 р.

Фото до новини

Щоб зуби не хворіли, а ясна не кровоточили, немає необхідності регулярно робити якісь дорогі стоматологічні процедури.

Як зберегти зуби здоровими на довгі роки

Більшість людей ближче до старості часто страждають від проблем із зубами. І щоб цього не сталося, слід протягом усього життя доглядати ротову порожнину – стежити за чистотою не тільки зубів і ясен, але навіть язика і внутрішньої сторони щік, адже там теж накопичується чимало бактерій. Тому клініка CIS пропонує детальніше ознайомитись із цією важливою інформацією. Дотримання лише кількох простих правил допоможе зберегти зуби здоровими до самої старості.

Правильна гігієна ротової порожнини

Щоб зуби не хворіли, а ясна не кровоточили, немає необхідності регулярно робити якісь дорогі стоматологічні процедури. Правильний підбір інструментів гігієни та регулярне ретельне очищення – ось, як зберегти зуби та всю ротову порожнину здоровими на довгі роки.

Підібрати правильну щітку та регулярно її використовувати Тільки зубна щітка високої якості допоможе забезпечити досить ретельне очищення, при цьому не нашкодивши слизовій рота. Підбирати бажано модель із синтетичною щетиною та закругленими кінцями. Важливо, щоб жорсткість штучного ворсу також відповідала стану зубної емалі та ясен. 

Користуватися зубною ниткою та ополіскувачем для рота. Зубна нитка призначається для того, щоб видалити залишки їжі, що застрягла між зубами. Це пристосування (його ще називають флос) допомагає очистити місця, з якими не справляється зубна щітка. Чистити необхідно перед використанням щітки вертикальними рухами. Акуратно, щоб не зашкодити ясна. І потім прополоскати рот. Ополіскувачі для рота не тільки освіжають дихання, але й дозволяють позбавити від бактерій язика та щоки. Використовувати його варто переважно після трапези та перед сном.

real_abbd0fc7-955d-449f-98a1-1fabf78433ce

Правильне харчування

Якщо хочеться зберегти всі зуби до похилого віку, слід звести споживання солодощів до мінімуму. Або зовсім виключити його зі свого раціону. Найнебезпечнішою насолодою вважаються льодяники. Тривале перебування у роті створює сприятливе середовище для розмноження шкідливих бактерій, які згодом руйнують зуби.

Корисні для зубів такі продукти:

  • гостра їжа - вона призводить до посилення слиновиділення, що очищає м'які тканини та видаляє частинки їжі;
  • сир – зміцнює емаль завдяки вмісту кальцію;
  • чорний чай – контролює баланс рН у ротовій порожнині;
  • чорна кава – натуральна кава знищує бактерії, які провокують карієс;
  • чорний шоколад – справжній гіркий шоколад також знищує шкідливі бактерії у роті.

Регулювання навантаження на зуби

Вивчаючи питання, як підтримувати здоров'я зубів, не можна не згадати, що досить частою причиною для руйнування зубного ряду стає високий ступінь навантаження на емаль. Якщо занадто часто їсти дуже тверду їжу, це може призвести до сколів на зубній емалі, які потім розвинуться в карієс. Це не означає, що подібні продукти зовсім не можна їсти. Але, щоб не наражати себе на таку небезпеку, важливо враховувати, що пріоритетним має бути лише посильне навантаження. Наприклад, сирі овочі чи фрукти. Їхнє жування, навпаки, допомагає зміцнювати ясна.

Регулярне відвідування стоматолога

Наскільки б ретельним не було домашнє чищення зубів, воно не зможе видалити зубний наліт цілком і повністю. Тому, розмірковуючи про те, як зберегти зуби цілком здоровими, необхідно зробити собі пам'ятку про профочищення у стоматолога. Глибоке очищення в кабінеті дантиста допоможе позбавитися зубного каменю, провести фторування і навіть освітлити емаль. Крім того, лікар зможе вчасно помітити розвиток захворювань на початковій стадії і вилікувати відразу ж, щоб потім не довелося ставити пломб.

З'ясувавши, як зберегти зуби до старості, набагато простіше буде надалі дотримуватися цих нескладних правил, забезпечивши їм здоров'я та міцність. Важлива профілактика у комплексі. Домашнє чищення недостатнє без гігієни у стоматолога. І навіть ідеально правильне харчування без домашнього догляду не захистить від карієсу. Ось чому так важливо дізнатися про всі нюанси того, як уберегти свої зуби, і дотримуватися цих рекомендацій надалі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів