У Польщі 118 тисячам осіб вкололи небезпечну вакцину, ще майже 28 млн доз відправили іншим країнам

23:31 1 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Понад 13 мільйонів вакцин було утилізовано в Польщі, а 27,6 мільйона було передано іншим країнам. Проте 118 тисяч бракованих доз все ж були використані для вакцинації.

Про це інформує InPoland, пише Dailylviv.com.

У Вищій контрольній палаті (NIK) повідомили, що до кінця минулого року Польща втратила 40 мільйонів вакцин, тобто понад 20% контрактних доз. Як повідомляє businessinsider.com.pl, у Вищій контрольній палаті зазначили, що у Головній фармацевтичній інспекції не знали, де знаходяться конкретні партії вакцини, оскільки розповсюдження вакцин проти COVID-19 не вважається торгівлею, а тому не підпадає під дію закону про серіалізацію, тому жодні дані не були введені в систему моніторингу від гуртового продавця і не підлягали положенням про перевірку автентичності ліків.

До Головної фармацевтичної інспекції (GIF) надійшло вісім повідомлень про дефекти, з них два – першого та другого класу, тобто про загрозу життю та здоров’ю. Виявляється, Головна фармацевтична інспекція провела лише дві перевірки гуртовиків і під час цих перевірок були виявлені критичні порушення. Попри це, жодних інших постачальників не перевіряли. 

Зокрема у квітні 2021 року Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) повідомило про дефект 2 класу, який може спричинити захворювання або загрозу для організму. Головна фармацевтична інспекція подала цю інформацію лише через рік, але виявилося, що вся серія, тобто 117 600 доз, вже введена пацієнтам.  На думку Вищої контрольної палати, на ефективність наглядової діяльності GIF суттєво вплинув міністр охорони здоров’я, який фактично позбавив гуртовиків фармацевтичної продукції обов’язку щоденно звітувати про запаси цих вакцин.

На звинувачення щодо невжиття відповідних заходів у цій справі, що могло поставити під загрозу здоров’я та життя десятків тисяч людей, Головна фармацевтична агенція відповіла, що першочергово розглядала всі сигнали про дефекти вакцини та виконувала вказівки МОЗ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів