У Львові жінці видалили гігантську пухлину з 9-ма літрами рідини всередині

11:41 19 липня 2024 р.

Фото до новини

Молоду жінку з велетенською кістомою яєчника прооперували гінекологи лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова.

Вони змогли успішно видалити гігантське утворення через три невеликі розрізи по 1,5 см – без розтину черевної порожнини.
Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Пацієнтці – 28 років, і вона зі Львова. Протягом пів року молода жінка бачила, як змінюється і росте її живіт. При цьому в інших частинах тіла вона зовсім не погладшала. На аномалію звернули увагу родичі і вмовили звернутися до лікаря.

Читайте також: У Львові врятували ніжки 2-річної одеситки від ампутації

Жінка прийшла до спеціалістів лікарні святого Пантелеймона. Під час УЗД та КТ-обстеження медики виявили величезний новоутвір, розміром 20 на 25 см. Він займав уже всю черевну порожнину пацієнтки. Це була кістома – доброякісна пухлина, що утворюється з епітелію яєчника. По суті, це капсула, що заповнена всередині рідиною. Такі утвори дуже стрімко ростуть і можуть перетворюватися на злоякісні. Тож єдине можливе лікування – це видалення пухлини.

Операція була плановою. Лікарі – завідувачка гінекологічного відділення лікарні святого Пантелеймона Оксана Непийвода та акушер-гінеколог Тарас Бучинський успішно виконали лапароскопічну цистектомію. Вони видалили кістому через три розрізи по півтора сантиметра кожен. І забрали з неї ціле відро рідини – аж 9 літрів. А потім видалили і саму капсулу – лише вона важила 1,5 кг.

Молоду жінку виписали додому вже на другу добу після операції. Принагідно лікарі вкотре закликають пацієнток не нехтувати своїм здоров’ям.

Читайте також: У Львові малолітньому переселенцю видалили частину язика

«Профілактика завжди краща за лікування. Тому для попередження будь-яких ризиків важливо пам’ятати про регулярні огляди. На жаль, лише 25-30% жінок проходять щорічний профогляд у акушер-гінеколога. І часто причина цьому – вагітність і пологи, а не своєчасна турбота про власне здоров’я», - каже Оксана Непийвода, завідувачка гінекологічного відділення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів