У Львові з 21 липня до 1 серпня – профілактика гепатиту С

11:27 14 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: tvoelechenie.ru

Як повідомляє в понеділок прес-служба міської ради, організаторами акції є управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики ЛМР і ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» – спільно з ЛОБФ «Медицина і право» й за підтримки МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

Як повідомила сьогодні, 14 липня, «Щоденному Львову» прес-служба міськради, 21 липня до 1 серпня у Львові триватиме в рамках всеукраїнської акції «Гепатит С – виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!» акція з профілактики гепатиту С у мешканців міста, в рамках всеукраїнської акції «Гепатит С – виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!». В повідомленні також сказано:

«Захід буде проведено в межах відзначення Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, що припадає на 28 липня. Організаторами акції є управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», спільно з ЛОБФ «Медицина і право», за підтримки МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». 

Із метою доступу до інформації щодо профілактики, розповсюдження, симптомів, методів діагностики та лікування вірусних гепатитів, а також захисту прав людини у сфері охорони здоров’я, серед мешканців і гостей м. Львова буде проведено широку інформаційно-просвітницьку кампанію з використанням тематичних брошур, листівок, постерів та білбордів. Також будуть проведені навчальні семінари для сімейних лікарів, лекції для молоді та лекція для пацієнтів, хворих на гепатит С. 

Акція розпочнеться навчальним семінаром для лікарів загальної практики-сімейної медицини на тему «Проблематика вірусного гепатиту С у діяльності сімейного лікаря», що проходитиме 25 липня 2014 р. Метою заходу є підвищення обізнаності медичних працівників у питаннях профілактики, діагностики, лікування вірусного гепатиту С.  У ключовий день акції – 28 липня – відбудеться навчальна лекція для пацієнтів, які хворіють на гепатит С, на тему «Вірусний гепатит С: доступно про головне», з метою висвітлення окремих питань діагностики й лікування. 

Окрім цього, заплановано, спільно зі скаутською організацією «Пласт», протягом двох тижнів провести лекції для молоді. Лекторій вестимуть лікарі-інфекціоністи та лікарі-гастроентерологи, які розкриватимуть питання профілактики вірусних гепатитів, способи зараження захворюваннями, питання діагностики.

Шановні львів’яни! Пам’ятайте, що найголовнішим заходом профілактики гепатитів є дотримання  правил особистої гігієни, а саме:

– уникнення контакту з біологічними рідинами інших людей - не користуватися чужими бритвами, зубними щітками, ножицями;

– вибірковість щодо статевих стосунків, використання презервативів при безладних статевих зв’язках;

– використання одноразових інструментів при проведенні процедур проколювання вух, пірсингу, нанесення татуювання, голковколювання, інших потенційно небезпечних маніпуляцій;

– при відвідуванні медичних установ, зокрема стоматологічних кабінетів, упевніться, що інструментарій був ретельно простерилізований;

– якщо Ви – медичний працівник, Вам завжди треба дотримуватися техніки безпеки, особливо при роботі з гострими інструментами.

 Гепатит чатує на кожного, хто втратив пильність. Не дайте йому жодного шансу!

Більш детальну інформацію про акцію Ви можете отримати на веб-сайтах: www.medicallaw.org.ua та www.healthrights.org.ua. 

Довідка

За оцінкою експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі вірусним гепатитом С інфіковано близько 1 млрд. людей, 180 млн. осіб страждають на хронічну форму цього захворювання, 350 тис. щороку помирають. Вірусним гепатитом В у світі інфіковано 1 млрд. людей, на хронічну форму захворювання страждає близько 400 млн. осіб, щороку від 500 до 700 тис. осіб помирають від зазначеної інфекції.

Всього 57 відсотків випадків цирозу печінки і 78 відсотків випадків первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В і С. Надзвичайно складна ситуація спостерігається із захворюванням на вірусний гепатит С, проти якого не існує вакцини і для якого притаманний безсимптомний (безжовтяничний) перебіг з подальшим розвитком хронічного процесу у більш як 80 відсотків пацієнтів.

У зв’язку з особливостями клінічного перебігу, відсутністю специфічної профілактики, високим хроніогенним потенціалом вірусу, рівень захворюваності на гепатит С постійно підвищується, кількість летальних випадків внаслідок ускладнень, спричинених цим захворюванням (цироз та первинний рак печінки), збільшується. За даними експертів, пік смертності від цього захворювання очікується у 2017-2020 роках.

Внаслідок надзвичайної контагіозності вірусів гепатиту В і С, рівень інфікованості цими гепатитами у десятки разів перевищує показники інфікованості ВІЛ-інфекцією, тому кількість хворих на вірусні гепатити у світі щонайменше в 14-15 разів перевищує кількість хворих на ВІЛ (у тому числі і на коінфекцію ВІЛ та вірусні гепатити). За підрахунками науковців, на сьогодні спостерігається пандемія вірусного гепатиту С, яка за масштабами та кількістю інфікованих в 4-5 разів перевищує хворих на ВІЛ-інфекцію. При вірусних гепатитах В і С епідемічний процес у більшості випадків має прихований характер, у зв’язку з чим офіційна статистика не відображає реальну ситуацію в країні.

Слід зазначити, що більшість хворих на хронічні форми вірусного гепатиту В і С є особи працездатного та репродуктивного віку, соціально адаптовані. У зв’язку з цим зазначена ситуація негативно впливає на соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу її національній безпеці.

Вірусний гепатит С, у разі застосування сучасних методів лікування, може бути виліковним.

На даний час одним з компонентів багатоскладової проблеми вірусних гепатитів в Україні є низький рівень інформованості населення про небезпеку зараження цими грізними хворобами.

Саме тому вже кілька років поспіль міжнародні, всеукраїнські та місцеві громадські організації, сферою інтересу яких є охорона здоров’я, співпрацюють як між собою, так і з органами влади, з метою підвищення обізнаності населення України щодо поширення, симптомів, методів діагностики та лікування гепатиту С. Акції з профілактики гепатитів - одне з втілень такої співпраці. Проведення таких заходів стало традиційним і у Львові, коли у липневі дні органи влади, професійна медична спільнота, громадські організації, акцентуючи увагу на проблематиці вірусних гепатитів, наголошують: «Обережно: гепатит «С», - і зазначають: «Гепатит С – виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів