У Львові пояснили, чому половину тестів роблять платно у приватних лабораторіях (відео)

17:55 21 серпня 2020 р.

Фото до новини

Право на безкоштовний тест має кожен житель Львівщини, проте робити «тест заради тесту» з цікавості є недоцільно і, зрештою, нереально, заявив директор департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації Орест Чемерис,


Відео: Львівський пресклуб.

Львівська область посідає друге місце після Києва за кількістю тестів на коронавірус. А що більше досліджень, то відповідно й точніша статистика.

Про це повідомив Орест Чемерис, директор департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації, під час засідання у Пресклубі на тему: «Який реальний стан захворювання на коронавірус у Львові та області: в яких випадках хто і як маніпулює статистикою?», пише DailyLviv.

У відповідь на запитання модератора про суттєві розбіжності у статистиці РНБО, МОЗ і Держстату щодо кількості смертей від цієї інфекції (2 184 випадки проти 1 112 – майже удвічі!), Орест Чемерис відповів, що керується даними МОЗ. А ця статистика, за його словами, є правдивою. 

«Щоденно МОЗ збирає інформацію з кожної області: щодо кількості стаціонарних хворих, і підозрюваних, і летальних випадків. Вона - у вільному доступі на офіційному порталі, ми нічого не приховуємо, і з цими числами може ознайомитись кожен у режимі онлайн. Я не маю підстав піддавати сумнівам цю статистику. Станом на цю годину у Львівській області кількість людей, у яких підтвердився діагноз коронавірус Covid-19, від початку пандемії становить 12 793 осіб (162 випадки додались за попередню добу), маємо 347 летальних випадків, вилікувався 3651 хворий. Заповненість опорних лікарень для пацієнтів з коронавірусною інфекцією становить 52,4%, а це, безумовно, багато», – повідомив Орест Чемерис. 

Він також розповів, що ІФА-тестування, яке впровадили в області, дало можливості відсікти нецільові групи пацієнтів, що зменшило навантаження на лаборантів. Попри те, у Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України щодня надходить не менше тисячі лабораторних зразків для дослідження. Пріоритет у дослідженні надається зразкам із лікарень. Ось чому доволі багато пацієнтів, які хочуть дізнатися про свій результат швидше і мають згоду зробити платний аналіз, звертаються до приватних лабораторій. 

- Але ця статистика також враховується, – наголосив Орест Чемерис. – Усі лабораторії звітують перед Лабораторним центром МОЗ, тому жоден випадок не залишається поза увагою.

Держслужбовець також повідомив, що право на безкоштовний тест має кожен житель Львівщини. Проте робити «тест заради тесту» з цікавості є недоцільно і зрештою нереально.      

-Іноді люди скаржаться, що сімейний лікар «не хоче» давати скерування на безкоштовний тест, не розуміючи, що лікар насправді правий. Адже він бачить анамнез, симптоми хвороби, стан пацієнта. Має бути чітке розуміння, кому потрібно проводити тест, а кому ні, - каже директор департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації.  

На зустрічі у Пресклубі також обговорили випадок, коли пацієнта, якого три дні тому прооперували, лікар чомусь скерував проходити тест у приватній лабораторії. 

-Такі дії з боку лікаря не є правильними, тому що стаціонарним пацієнтам мають робити аналізи за рахунок держави,– прокоментував Орест Чемерис.  –  Зараз у нас працюють обласна та центральна гаряча лінії, і якщо люди мають якісь скарги, зауваження чи просто запитання – можна зателефонувати і отримати потрібну інформацію, як діяти в тій чи іншій ситуації. 

Середніх хворих на Covid-19 планують не госпіталізовувати. Закінчуються ліжка, - МОЗ.

На Львівщині - 162 нових хворих на Covid-19, повідомила Галина Слічна, заступниця міського голови Львова та керівниця міського штабу з протидії коронавірусу, пише DailyLviv.

У Львові ексречник Супрун радить відмовитися від репресивних антикоронавірусних заходів.

Держава маніпулює інформацією з коронавірусу і комусь це вигідно, - громадська діячка.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів