У Львові ексречник Супрун радить відмовитися від репресивних антикоронавірусних заходів (відео)

18:17 21 серпня 2020 р.

Фото до новини

Замість інструментів примусу Олександр Ябчанка рекомендує владі використовувати стимули у боротьбі з поширенням коронавірусу.


Відео: Львівський пресклуб

- В Україні епідемія коронавірусу входить в нову фазу, адже за останні 5 діб маємо 10% приросту захворілих, чого не було раніше. 

Про це сказав Олександр Ябчанка, експерт Української Галицької партії у сфері системи охорони здоров’я, ексречник МОЗ України (за часів, коли МОЗ очолювала Уляна Супрун, на засіданні Львівського пресклубу. Тут обговорювали питання, скільки ж насправді людей в Україні хворіють на коронавірус і чому РНБО, МОЗ і Держстат надають різну статистику, пише DailyLviv.

- В Україні зараз понад понад 100 тисяч підтверджених випадків захворювання, і за ввесь час ми зробили 1 млн 378 тис. тестів, - каже Олександр Ябчанка. -  Для порівняння, у Польщі є понад 2,5 млн протестованих і понад 57 тис. виявлених випадків. Тобто, вони протестували удвічі більше людей і мають удвічі менше тих, хто захворів. Це свідчить про те, що у той час, коли ми були в карантині, нам критично необхідно було налагодити систему тестування. 

Адже логіка, за словами експерта, проста: там, де тестують більше – хворіють менше, тому що вчасно можна вжити заходів, скерованих на зменшення поширення хвороби. Відтак, поширенню хвороби в Україні сприяє той факт, що на самому початку епідемії не були забезпечені умови для достатньої кількості тестувань. Олександр Ябчанка переконаний, що нам треба тестувати набагато більше людей. 

Також експерт висловив сумнів з приводу того, що держава має ефективний «План Б», коли ліжка у лікарнях вже повністю будуть заповнені. 

- Зараз змусити людей сидіти вдома вже нереально. Залякування червоними зонами і тим, що в населених пунктах не зупинятимуться потяги, вже ні на кого не діє. Суспільство більше не реагує на репресивні речі. Мені дивно, що замість того, аби допомогти місцевому самоврядуванню, влада на самому початку карантину перекинула величезні кошти на

Міністерство внутрішніх справ, підсиливши силову структуру. Не можна діяти в таких ситуаціях кийком і нагайкою, встановлювати зони, керуючись незрозумілими критеріями. Треба шукати не інструменти примусу, а інструменти стимулу. І насамперед почати із більшої кількості тестів та реальної статистики, щоб люди розуміли реальні ризики цього захворювання, – наголосив Олександр Ябчанка. 

Нагадаємо, що Рада національної безпеки і оборони та Міністерство охорони здоров’я стверджують саном на 20 серпня, що цьогоріч від коронавірусної інфекції в Україні померло 2184 людей, а ось Держстат подає на цю ж дату лише 1112 жертв COVID-19. 

У Львові пояснили, чому половину тестів роблять платно у приватних лабораторіях (відео).

Середніх хворих на Covid-19 планують не госпіталізовувати. Закінчуються ліжка, - МОЗ.

На Львівщині - 162 нових хворих на Covid-19, повідомила Галина Слічна, заступниця міського голови Львова та керівниця міського штабу з протидії коронавірусу, пише DailyLviv.

Коронавірус підтвердили у заступників мера Львова, працівників ЛМР і депутата.

Держава маніпулює інформацією з коронавірусу і комусь це вигідно, - громадська діячка.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів