У Львові комунальні стоматологічні поліклініки залишаться комунальними, – ЛМР (відео)

16:16 14 березня 2014 р.

Фото до новини

У цьому запевняє в п'ятницю начальник управління охорони здоров’я міськради Володимир Зуб.


Відео: zik.ua

Він наголосив у сьогоднішньому повідомленні прес-служби міської ради «В.Зуб: «Стоматологія ніколи не була безкоштовною»:

«Прийшов час прийняти управлінське рішення, яке дозволить використати бюджетні кошти на те, що потрібно, а не на те, за що люди і так платять. Ніякої ліквідації чи руйнування стоматологічної допомоги у місті Львові не буде.

Чотири стоматполікліники міста, які сьогодні є комунальними, і надалі залишаться комунальними установами міста. Тому заяви окремих працівників стоматполіклінік щодо руйнування стоматологічних поліклінік є нічим іншим як інсинуаціями.

У країні глибока фінансова криза. І в такій ситуації потрібні приймати управлінські рішення для раціонального використання коштів.

Загально відомим є те, що пацієнт платить гроші за отримання медичних послуг. І це факт.

Лише в стоматології це можна узаконити і вивести з тіньового обігу значну суму коштів. Відповідною постановою Кабінету міністрів України дозволяється введення госпрозрахункових послуг у стоматології.

До слова, майже в усіх містах України частина стоматпослуг надається саме на госпрозрахункових засадах, тобто на самоокупності. Немає нічого поганого в тому, що пацієнт офіційно в касу по затверджених калькуляціях буде здійснювати оплату за отриману стоматдопомогу. 

Водночас стоматологічні послуги дітям, інвалідам, іншим пільговим категоріям відповідно до законодавства буде надаватись за бюджетні кошти. Ще в 2011 році ми виступили з цією ініціативою, але тоді депутатський корпус Львівської міської ради нас не підтримав.

Сьогодні податкоплатникам Львова утримання 4-х комунальних стоматполіклінік обходиться у 28,5 млн грн щороку. При найскромніших підрахунках запровадження госпрозрахункових відносин у стоматполіклініках дозволить вивільнити близько 15 млн грн, які можуть бути скеровані для лікування важких хворих в реанімаційних та хірургічних відділеннях лікарні швидкої допомоги, 8-ї лікарні, дитячої лікарні, пологових відділень тощо. 

Ні для мешканців, ні для працівників нічого не зміниться. Це є рішення, скероване на легалізацію грошових відносин між лікарем і пацієнтом.

Від цього виграють усі. І в першу чергу мешканці міста Львова».

Тим часом львівські ЗМІ повідомляють, що вчора, 13 березня, близько 30  працівників 3-ої та 4-ої комунальних стоматологічних поліклінік прийшли під стіни Львівської міської ради висловити свою незгоду із можливим переведенням на госпрозрахунок стоматологічних комунальних поліклінік. За концепцією госпрозрахунку, пацієнти платитимуть в касу за послуги стоматологів. За ці ж кошти й утримуватимуться поліклініки.

Працівники поліклінік називають перехід на госпрозрахунок крахом безкоштовної стоматології. Заступник голови профспілки 3-ої стоматологічної поліклініки Богдана Литвинюк вважає, що при переході на госпрозрахунок 240 працівників 3-ої поліклініки залишиться на вулиці.

За її словами, 40% населення користуються послугами комунальних поліклінік. Вона також повідомила: «Тому ми змушені вийти на такий протест, щоб до нас дослухалися. Не на часі перехід на госпрозрахунок. Ми запропонуємо програми, як саме вийти з складного становища. Утримати поліклініки при госпрозрахунку буде неможливо. На чотири комунальні поліклініки виділяється 28 млн. грн. цих грошей вистачає на заробітну плату і оплату комунальних послуг».

Водночас директор департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Олег Березюк вважає, що виділення таких коштів для чотирьох установ є несправедливим. За його словами, вже готується відповідна ухвала про перехід на госпрозрахунок стоматологічних поліклінік. Він також стверджував: «І в капіталістичному середовищі, на базі абсолютної конкуренції ринку ці люди будуть якісно функціонувати. Зараз є певні намагання ввести в оману, що збираються закрити, знищити стоматологічну службу. Це є абсолютна нісенітниця».

Олег Березюк додав, що в ухвалі будуть прописані механізми надання адресної допомоги з міського бюджету на послуги стоматологів для малозабезпечених, а також стверджував: «У цей непростий час у стоматології, яка є найбільш комерційною галуззю в медицині, різні групи впливу вирішили перерозподілити кошти».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів