Три типи людей, яким не загрожує зараження COVID-19, - гіпотеза імунолога

09:50 1 серпня 2020 р.

Фото до новини

Але поки що немає точних даних щодо того, чому коронавірус заражає вибірково.

Про це розповів імунолог Микола Крючков в інтерв'ю КП в Україні. "Можу припустити щонайменше три варіанти, коли людина не захворіє при зустрічі з коронавірусом", - заявив експерт.

1. У людини дуже швидкий і сильний неспецифічний (тобто природний) імунітет. При відносно невеликій вірусній дозі такий імунітет спрацює на рівні верхніх дихальних шляхів і не дасть інфекції проникнути далі в організм. Якщо якісь клітини почнуть інфікуватися, то місцевий імунітет швидко зупинить цей процес.

При цьому жодних симптомів коронавірусу у людини не буде. Але і імунітету до COVID-19, найімовірніше, не виникне, зазначив Крючков.

2. Людина заразилася, але у неї в цілому сильна імунна відповідь. Наприклад, за рахунок перехресного імунітету (крос-реактивності).

"Таке можливо, скажімо, у людей, які перехворіли на сезонні коронавіруси (звичайні застуди). У них в організмі можуть зберегтися сильні антитіла, які добре зв'язуються з "ворожими агентами" (антигенами). Вони розпізнають ділянки нового коронавірусу, подібні з сезонними коронавірусами. Або імунні Т-клітини пам'яті, які залишилися від попередніх зустрічей з сезонними коронавірусами", - розповів лікар.

У цьому випадку у зараженого COVID-19 активується ранняя специфічна імунна відповідь – вона буде далеко не повною, але її може вистачити, щоб організм поборов інфекцію якнайшвидше.

3. Організм в цілому сильний, він не схильний до тромбозів, до неадекватних імунних реакцій. Людина заразилася, імунна відповідь розвивається в звичайному порядку, але при цьому хвороба протікає або в легкій формі, або безсимптомно.

При цьому лікар зазначив, що на даний момент немає точних даних щодо того, чому коронавірус заражає вибірково. Наразі йдеться про гіпотези.

"З урахуванням наявних даних поки ми не можемо визначити, чи існує генотип, за умови якого людина гарантовано не заразиться на коронавірус. Теоретично можуть існувати особливості рецепторів, через які вірус взагалі не може проникнути в організм (так буває у випадку з ВІЛ)", - сказав Крючков.

У будь-якому випадку в кожній ситуації впливає комплекс різних факторів: і доза вірусу, і стан організму в цілому, й імунної системи в даний момент.

Про це поінформував Главред.

DailyLviv інформував, що ще у 145 осіб на Львівщині виявили коронавірусну інфекцію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів