Тест-системи для Covid-19 домашнього використання продають на страх і ризик споживача

13:23 12 лютого 2021 р.

Фото до новини

Антимонопольний комітет України надав обов’язкові для розгляду рекомендації товариствам з обмеженою відповідальністю «Медфікс» та «Інкос Лайн», які займаються дистрибуцією експрес-тестів для діагностики Covid-19, припинити поширення на упаковках засобів інформації про можливість самостійного використання тестів громадянами.

Про це є інформація на сайті Антимонопольго комітету, пише DailyLviv.

Причиною заяви про порушення до Комітету стало використання на упаковках тест-систем написів «ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ» та «Для персонального використання».

За результатами проведеного Комітетом дослідження, було встановлено невідповідність таких надписів вимогам українського законодавства. Адже, відповідно до чинного Технічного регламенту щодо медичних виробів in vitro, виріб для самоконтролю – це медичний виріб, призначений виробником для самостійного використання в домашніх умовах. Однак, Комітетом було встановлено, що основна складова тесту, виготовлена в США, призначена лише для професійного використання і містить маркування «Single test» та «For professional use only».

Про це свідчить інформація, розміщена виробником експрес-тестів на упаковках препаратів, у інструкціях  та на сайті виробника.

Саме тому, за висновком  Аетимонопольного комітету, ціі позначення можуть створити у споживачів враження, що українці можуть використовувати тести самостійного в домашніх умовах, хоча вони призначені саме для професійного використання.

Адже коректність проведення тесту вдома та інтерпретація його результатів проходить виключно на страх і ризик споживача. З огляду на це у Комітеті дійшли висновку, що дії зазначених компаній містять ознаки порушення Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, що вводить в оману споживачів, та надано рекомендації припинити порушення.

У Львові визначено 20 пунктів для 1-ї і 2-ї хвиль вакцинації від COVID

Обіцяють запис в електронну чергу на вакцинацію від COVID-19 через Дію

Частіше госпіталізуємо молодих пацієнтів від 35 років у середньому та важкому стані, кисневозалежних, - медик

Після відпочинку на самоізоляцію: до «червоної» зони потрапило 80 країн

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів