Санітарні автобуси зі Львова рятуватимуть життя військових на фронті

16:04 10 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: «Укрінформ»

Одна з моделей приміського автобусу, випущена в 2002 році на Львівському автобусному заводі, переобладнана для потреб військових лікарів фахівцями ТзОВ Науково-виробничого центру «Автоінвестцентр».

Автобус «ЛАЗ-Лайнер 9» стане першим автотранспортом підвищеної місткості, призначеним для урятування поранених в зоні проведення АТО. Одна з моделей приміського автобусу, випущена в 2002 році на Львівському автобусному заводі, переобладнана для потреб військових лікарів фахівцями ТзОВ Науково-виробничого центру «Автоінвестцентр». 

6 листопада машину передали для потреб 66-го мобільного госпіталю Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. Завдяки роботі конструкторів, під керівництвом директора підприємства, кандидата технічних наук, доцента Національного університету «Львівська політехніка» Михайла Палюха, звичайний пасажирський автобус перетворився на санітарний автомобіль, який за один раз здатний перевозити до 27 лежачих поранених одночасно.

Конструкторські рішення базувалися на існуючому у медтехніці комплекті «універсального санітарного обладнання»: системи медичних носилок і кріплень для них. У відповідності до технічного завдання, отриманого від оборонного відомства, потрібно було адаптувати це обладнання до встановлення на транспортні засоби не військового призначення.

Для реалізації цього завдання було обрано дев’ятиметровий автобус приміського сполучення заводу «ЛАЗ» у зв’язку із невибагливістю конструкції, а також хороших експлуатаційних показників автотранспорту цієї моделі. Конструктори виконали роботи у короткий термін. Вартість робіт також бюджетна – усього двадцять дві тисячі гривень. Обладнання встановлено на автобус, відмобілізований з народного господарства. Зі слів конструктора, обслуговувати його можуть лише два санітари.

«Ми можемо і хочемо працювати в оборонній сфері, виготовляти або модернізовувати автомобільну техніку для потреб армії та інших силових структур, – каже конструктор Михайло Палюх. – До того ж, автовиробники України мають і виробничу базу і власні конструкторські потужності та фахівців. Потрібне виключно державне замовлення».

Головний конструктор санітарного автобусу Михайло Палюх є одним зі старійших конструкторів Львівського автобусного заводу. Він почав працювати у КБ підприємства ще у 1959 році.

Також у цей день у польовому таборі 66-го мобільного госпіталю відбулися заняття для представників цивільної медицини, організовані спільно Військово-медичним клінічним центром Західного регіону, Українською військово-медичною академією та департаментом охорони здоров’я Львівської ОДА. Захід зібрав понад 300 головних лікарів центральних та районних лікарень області, завідувачів хірургічних, реанімаційних відділень, лікарів-анестезіологів.

Зі слів голови департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богдана Чечотки, основним завданням цих зборів була координація цивільної медицини області у роботі зі своїми військовими колегами. Обмін досвідом, зокрема, у сфері військово-польової хірургії, методик оперативних втручань, технічного оснащення польових госпіталів тощо.

«Ми демонструємо нашим цивільним колегам можливості мобільного госпіталю, який здатний повністю розгорнутися у визначеному районі за добу і розпочати надання кваліфікованої медичної допомоги, – повідомив начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда. – Крім того, це є додатковою перевіркою готовності матеріальної бази та особового складу до діяльності медичної установи у зимових умовах».

Представників цивільної медицини вразили деякі ноу-хау запроваджені військовими лікарями. Зокрема, розроблена за стандартами польової медицини армій країн НАТО картка медичного сортування: медичний документ, який дозволяє лікарям сходу визначати ступінь фізичного стану хворого, поранення чи травми, застосовані до нього медпрепарати , а також здатність хворого до транспортування у стаціонарні медичні заклади. Документ легко заповнюється, зручний і зрозумілий у використанні.

Про це повідомляється сьогодні, 10 листопада, на сайті Львівського обласного військового комісаріату

Як інформував «ЩЛ», Львівський автобусний завод випустив санітарний автобус для транспортування поранених воїнів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів