Ректор медуніверситету зауважив плагіат у лавреатів Державної премії

21:10 13 лютого 2020 р.

Фото до новини

Ректор Івано-Франківського національного медичного університету, лавреат Державної премії України, доктор медичних наук, професор Микола Рожко наголосив, що в складі авторського колективу наукової роботи «Високотехнологічні методи надання стоматологічної в мирний та воєнний час», яка отримала Державну премію зі стоматології за 2019 рік, немає основоположників цих досліджень.

Про це він написав у відгуку на роботу.

Вважаю за необхідне висловити окрему думку щодо співавторів роботи. Автори стверджують, що епідеміологічні дослідження проводилися впродовж багатьох десятиріч, але в складі авторського колективу немає основоположників цих досліджень, зокрема проф. Косенка К.М., проф. Лабунця В.А., проф. Павленка О.В., проф. Скляра В.Є., проф. Скиби В.Я. та багатьох інших. Тоді як більшість співавторів роботи не мають ніякого стосунку до цих досліджень, - зазначив професор Микола Рожко.

Нагадаємо, що президент Національної спілки стоматологів України Мирон Угрин наприкінці січня цього року написав офіційного листа Президенту України Володимиру Зеленському з проханням відкликати Державну премію за роботу «Високотехнологічні методи надання спеціалізованої стоматологічної допомоги в мирний та воєнний час», яку було присуджено 13 січня 2020 року колективу авторів у складі: д.м.н. Маланчук В.О., д.м.н. Шнайдер С.А., д.м.н. Дєньга О.В., д.м.н. Мазур І.П., д.м.н. Дрогомирецька М.С., д.м.н. Лихота А.М., к.м.н. Рибачук А.В.

Мирон Угрин, який упродовж п’яти років надає волонтерську стоматологічну допомогу в зоні збройного конфлікту, вважає, що високу премію присудили авторам, які подали неправдиву інформацію про впровадження моделі стоматологічної допомоги в зоні АТО/ООС.

”Лавреати” премії жодного разу не були в зоні АТО/ООС і практично все, що в нагородженій роботі пов’язане з війною, не відповідає дійсності і є або абсолютною неправдою, або має відверто маніпулятивний характер. Як, наприклад, інформація про розроблений пересувний стоматологічний кабінет на базі автомобіля КРАЗ, який і надалі є лише на папері. І лише зараз, після нашого спільного, фахових військових та волонтерів, доопрацювання, виноситься на тендер! До кількості прийнятих пацієнтів автори роботи також не мають жодного стосунку. Тож логічно, що на нещодавньому конгресі Асоціації стоматологів України під головуванням президентки асоціації, а тепер ще й лавреатки Державної премії професорки Мазур І.П. та всіх решти «лавреатів», серед понад сотні доповідей не було жодної з проблем надання стоматологічної допомоги в зоні АТО/ОО, - обурюється Мирон Угрин.
 
Він також вважає неприпустимим той факт, що в час війни, розв’язаної Росією, конгрес АСУ приймає допомогу від країни-агресора.

Генеральним спонсором цього зібрання Асоціації стоматологів України була московська компанія, а про Національну програму профілактики читав доповідь віце-президент російської(!) асоціації гігієністів!, - каже президент Національної спілки стоматологів України Мирон Угрин.

Нагадаємо, волонтери-стоматологи проголосували за створення електронної петиції до Президента України для відкликання Державної премії 2019 року в галузі стоматології. Це відбулося під час відзначення в Києві п'ятиріччя волонтерського стоматологічного руху України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів