Поява папілом під час вагітності: чи варто бити на сполох

17:23 21 вересня 2021 р.

Фото до новини

Під час вагітності в організмі відбувається багато змін, природно, що вагітність позначається на зовнішності. Жінки з великою увагою ставляться в цей період до свого здоров'я і до зовнішніх змін. Іноді вони спостерігають появу папілом.

Під час вагітності в організмі відбувається багато змін, природно, що вагітність відбивається на зовнішності. Жінки з великою увагою ставляться в цей період до свого здоров'я і до зовнішніх змін. Іноді вони помічають появу папілом. Чому з'являються папіломи, чому це трапляється під час вагітності та наскільки небезпечні ці новоутворення?

5QtWpxLjJV5OewTWiL0-PVxhp7Sax9WOdzRH0NcjWBPp-6fh-RMAfltg0J5u6DV8oz48Pz_O7AcJR-UKJ0xrD2XQhwCdg8bNtBGxYU2GvwHXNhbI143OTIT_OPDedA=s0

Чому з'являються папіломи та в чому їх небезпека

Папіломи, невеликі пухлиноподібні утворення на ніжці, з'являються через інфекцію. Їх утворення спричиняє вірус, який так і називається — вірус папіломи людини, ВПЛ, або папіломавірус. Він надзвичайно широко поширений, за деякими даними, його носіями є 90% всього дорослого населення. Потрапивши в організм, вірус проникає в кератиноцити, спричиняючи ріст папілом і бородавок. Але в деяких випадках він себе нічим не виявляє, тоді кажуть про вірусоносійство.

Самі по собі папіломи не становлять небезпеки, це більше косметичний дефект. Однак якщо вони розташовані в шкірних складках або місці, де шкіра постійно треться одягом, вони можуть травмуватися, запалюватися та інфікуватися. І хоча небезпека тут як від будь-якої невеликої ранки, все ж стан цей неприємний, особливо тим, що повторюється. Тому, а також через косметичний недолік, багато людей вважають за краще від них позбавлятися.

Чому папіломи часто з'являються у вагітних

Причина в певному зниженні імунітету. І хоча під час вагітності це відбувається з фізіологічних причин, вірус, який до цього що дрімав в організмі, може активуватися. Наслідком його активності в кератоцитах є папіломи або бородавки.

У чому небезпека вірусу папіломи людини

Папіломи та бородавки не є небезпечними для здоров'я, проте виявилося, що ВПЛ зовсім не нешкідливий. Цей вірус здатний викликати рак, зокрема, рак шийки матки. Було встановлено, що понад 94% жінок, хворих на рак шийки матки, були його носіями. 

zeJlp5PuiUOfNewyIVlxAO7T44Ud5wcQdoajhZP44tJM3rzQWDE1oHvSWk-WKvF0XwZYuRIidYLWKdnVEoheRhTxL91hK1C26SGdfaZlyw_52OXUVHB5UO8S15L0Rw=s0

Чи означає це, що поява папілом є ознакою високого ризику раку шийки матки? Як не дивно, ні. Річ у тім, що існує багато штамів папіломавірусу, зараз відомо понад 120. Далеко не всі штами є онкогенними, тобто спроможні спричиняти рак. Лише 15 штамів мають онкогенні властивості, а ті штами, які відповідальні за появу папілом, до онкогенних не належать.

Насправді це досить серйозна проблема онкогінекології: раннє виявлення ризиків виникнення раку шийки матки, оскільки ніяких зовнішніх ознак цього немає. Єдина дієва профілактика, це регулярні гінекологічні огляди, в які входить кольпоскопія і ПАП-тест. Лише таке дослідження дає змогу виявити зміни шийки матки на ранній стадії, в ідеалі ще на стадії передраку.

Чи варто бити тривогу при появі папілом під час вагітності

Ні, не варто. Невеликий косметичний недолік не шкодить ані матері, ані плоду, він не здатний викликати важких ускладнень. Якщо папілома заважає, травмується і запалюється, її краще видалити. Це невелика процедура, яку можна провести під час вагітності, але все ж таки краще відкласти на деякий час, бо терміновості немає. Справа в нервозному стані, який незмінно супроводжує будь-яке медичне втручання. Вагітним таких станів за можливості варто уникати.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів