Поширені захворювання шлунка: що потрібно знати

15:58 28 березня 2023 р.

Фото до новини

.

У божевільному ритмі сучасного світу багато хто з нас нехтує повноцінним харчуванням, віддаючи перевагу перекусам на ходу. Або у святковий період, у колі родичів ми часто переїдаємо і тим самим створюємо стрес для нашого шлунка та організму загалом. І якщо людину турбує шлунок, найімовірніше вона подумає, що це загострився гастрит, який чомусь прийнято вважати невинним захворюванням, прийме ліки від гастриту і намагатиметься забути про проблему. Добре, що є можливість мати в домашній аптечці засоби першої допомоги для шлунка. Їх можна замовити в інтернет-аптеці «Здравиця». Але варто пам'ятати, що це лише екстрені заходи, а при перших симптомах болю у верхній частині живота та інших скаргах, пов'язаних із травною системою, необхідно звернутися до гастроентеролога. У цій статті ми обговоримо найпоширеніші захворювання шлунка, їх симптоми та методи лікування.

ліки від гастриту

Роль шлунка у процесі травлення

Шлунок – ключовий орган травної системи, який розташований у лівому верхньому відділі живота. Він складається із слизової оболонки, яка виробляє травний сік, кількох м'язів, зовнішнього шару, що дозволяє органу змінювати свою форму, розмір та обсяг під час їжі. Після проходження їжі через рот вона потрапляє прямо в шлунок. Він у свою чергу виконує кілька функцій: накопичення та збереження їжі, вироблення шлункового соку, та витіснення переробленої суміші у дванадцятипалу кишку. Тривалість цього періоду травлення може бути різна. Наприклад, продукти з великою кількістю вуглеводів переробляються швидше, а білкова їжа залишається в шлунку довше. Найбільше часу йде процес перетравлення жирів.

Захворювання та їх симптоми

Захворювання ШКТ найчастіше загострюються у весняний та осінній періоди. Причинами можуть бути стреси, вживання алкоголю та кави, зловживання кислою, гострою та жирною їжею, переїдання, наявність глистів та паразитів тощо. До найпоширеніших захворювань шлунка відносять:

  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • гастрит;
  • виразкова хвороба;
  • вірусний гастроентерит;
  • діафрагмальна грижа;
  • гастропарез.

Розглянемо детальніше кожне захворювання. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба супроводжується станом, при якому все, що потрапляє в стравохід, призводить до пошкодження його слизової оболонки і навіть інших органів. Симптоми захворювання значно погіршують якість життя хворого. Серед найпопулярніших: печіння, блювання, біль у верхній частині живота. Гастритом називають запалення слизової оболонки шлунка. Гостра форма захворювання зазвичай з’являється різко і протікає важко, тоді як хронічний гастрит, як правило, повільно розвивається і триває довго. Симптоми гастриту включають гикавку, нудоту, здуття, відсутність апетиту. Причин виникнення даного захворювання може бути кілька: стрес, інфекції, безконтрольний прийом лікарських засобів, зловживання алкоголем і важкої їжею, аутоімунні захворювання. Виразкова хвороба шлунка – стан хронічний, який має можливість прогресувати до виразки дванадцятипалої кишки та шлунка. Рани на слизовій оболонці органу називають ерозіями. При глибокому ураженні виникає виразка. Симптоми виразкової хвороби схожі на інші симптоми хвороб шлунка: біль у верхній частині живота, нудота і блювання, втрата ваги, почуття голоду навіть після їди. До факторів ризику виникнення цього захворювання відносять: бактерії Helicobacter pylori, зловживання алкоголем, курінням, променеву терапію. Вірусним гастроентеритом називають запалення шлунка та тонкої кишки, яке виникає при попаданні в орган вірусу. Він має вкрай неприємні симптоми, такі як діарея, блювання, пропасниця і навіть судоми. При діафрагмальній грижі відбувається випинання верхньої частини шлунка в грудну клітину через щілину діафрагми. Серед явних симптомів виділяють здуття живота, відрижку та почуття гіркоти. Найскладніше в цій хворобі – це не доведений перелік причин, які можуть викликати її. Але ризик збільшується для людей, старших 50 років, курців та тих, хто має надмірну вагу. Гастропарез – це захворювання, при якому випорожнення шлунка займає дуже тривалий проміжок часу. Причинами може бути діабет, анорексія, розлад м'язів, нервової системи чи обміну речовин.

Лікування хвороб шлунка

Процес лікування хвороб шлунка зазвичай має комплексний підхід. Для того, щоб його розпочати, необхідно пройти всі необхідні дослідження, у тому числі УЗД та ендоскопію. За їхніми результатами лікар ставить точний діагноз і, залежно від причини виникнення того чи іншого захворювання, виписує схему лікування. Найчастіше це рекомендації щодо зміни харчових звичок, дієта, а також медикаментозне лікування. Ліки знижують кислотність шлунка та знімають запальний процес. Лише в запущених випадках може знадобитися хірургічне втручання.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів