Польські лікарі фіксують «епідемію» кесаревих розтинів

12:08 12 грудня 2023 р.

Фото до новини

Майже половина дітей у Польщі народжується за допомогою кесаревого розтину.

Лікарі навіть говорять про «епідемію». Про це інформує ImPoland, пише DailyLviv.com.

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), відсоток пологів, що закінчуються кесаревим розтином, не повинен перевищувати 15%. Тим часом у Польщі минулого року було зафіксовано показник 47%.

Дані дослідження «Пологи та перинатальна допомога», підготовленому NFZ, що кількість випадків кесаревого розтину стабільно зростає протягом останніх чотирьох років. Хоча даних за 2023 рік ще немає, дивлячись на цифри, можна побачити чітку тенденцію до зростання.

 
  • 2019 – 44,8%;
  • 2020 – 45%;
  • 2021 – 46,7%;
  • 2022 – 47,4%.

За даними МОЗ, минулого року 110 320 із 242 902 пологів завершилися кесаревим розтином. Найбільше їх було в Мазовецькому та Сілезькому воєводствах, а найменше – в Любуському.

Більшість кесаревих розтинів проводять у стаціонарах другого рівня (жінкам, у яких вагітність є під загрозою) та третього рівня референтності (переважно пацієнткам з ускладненим перебігом вагітності). Хоча вже давно помічено, що кількість кесаревих розтинів зростає і в закладах першого рівня, наприклад, у районних лікарнях.

Частота кесаревого розтину зростає також через те, що середній вік вагітних збільшується з кожним роком, що може призвести до ризику ускладнень. Показаннями до кесаревого розтину є медичні причини, невідкладні стани, стани, що загрожують життю матері та дитини, а також непрогресуючі пологи або холестаз вагітності. Причиною кесаревого розтину може бути (але не обов’ язково) попередня вагітність, яка закінчилися кесаревим розтином, або багатоплідна вагітність. Крім акушерських показань, існують також офтальмологічні, кардіологічні та ортопедичні. Все більше жінок страждають від страху перед пологами.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів