Навіть у приватних клініках Львова черги на КТ – два тижні наперед, – засновниця БФ про свій досвід захворювання на Covid-19

17:43 23 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Але за додаткові кошти можна записатися до сімейного лікаря у приватній клініці – і він може знайти місце у черзі.


Можна зрозуміти розгубленість і безпорадність влади на початку пандемії. Але питання, чому на 9-му місяці вирування коронавірусної інфекції не подбали про найголовніше – своєчасну  ефективну діагностику і забезпечення ліками – не витримує жодної критики. 

Так вважає Галина Козяр, координаторка соціальних проєктів, засновниця благодійного фонду “Батьківщина для дітей”, кандидатка в депутатки Львівської обласної ради від партії ВО «Батьківщина». 

Вона нагадала, як у березні через карантинні заходи паралізували роботу малого бізнесу, але працювали великі - гіпер- і супермаркети. Цілі сім’ї залишились без роботи, і якби не благодійники, ситуація була би катастрофічною.  

- Я пригадую, як в лікарнях медики не мали не те, що захисних костюмів, але й бракувало халатів і масок. Але пацієнти надходили. Їх ізольовували, родичів не впускали, а люди не мали елементарного – засобів гігієни, змінного одягу, води. Завдяки волонтерам, поки держава розмірковувала, що потрібно робити, якось вдалося вижити. Я пригадую, як знайшла останній кисневий концентратор «на окраїні» і  заплатила за нього втридорога. Як стояла на гуртівні в черзі за масками, вітаміном С і парацетамолом. А в цей час наші чиновники відправляли маски закордон... Але минуло стільки часу – і ради собі ні центральна, ні місцева влади далі дати не можуть. 

Галина Козяр розповіла власну історію - як вона захворіла на короновірусну інфекцію у вересні. 

- Біля мене були троє дітей-школярів, а я відчула симптоми грипу: нежить, головний біль, підвищилась температура. У мене виникло питання: залишати їх вдома чи відправляти. Звернулася до сімейного лікаря. Він сказав, що зачекаємо інших симптомів. Аж через тиждень я отримала скерування на ІФА-тест. А щоб зробити ПЛР-тест, довелось звертатись до приватної клініки. Його зробили за 2 дні, він виявився позитивним. Лікар сказав - потрібно робити КТ. Але зробити це було неможливо – всі лікарні «забиті». У приватній клініці, як виявилось, черга на 2 тижні наперед. Проте, був вихід: за додаткові кошти можна записатися до сімейного лікаря у приватній клініці – і він міг знайти місце у черзі. Я не скористалася цим, бо хворіла, на щастя, у доволі легкій формі. Але це - ненормальна ситуація! 

Галина Козяр наголосила, що за втрачені навіть не мільйони, а мільярди гривень, за 9 місяців можна було відкрити нові лабораторії і закупити діагностичне обладнання, щоб якомога більше людей вчасно дізнавалися про свій діагноз, а відтак – лікування було ефективнішим. 

- Наше завдання – не допустити, щоб людина потрапляла в лікарню, щоб вона лікувалася вдома. На жаль, без своєчасної діагностики це неможливо, – сказала вона. 

Галина Козяр також нагадала, що, за ініціативою ВО «Батьківщина», 20 жовтня 308 депутатів ВР підтримала проєкт постанови №4228 щодо створення штабу боротьби з коронавірусом COVID-19 на чолі з президентом країни Володимиром Зеленським. Цей документ передбачає масове тестування на коронавірус, збільшення потужностей лабораторій, перепрофілювання лікарень під відділення для лікування коронавірусу. Крім того, планується ввести в дію єдину всеукраїнську багатоканальну телефонну лінію для українців, які мають симптоми або хворіють на коронавірусну хворобу, для проведення безкоштовного тестування та надання невідкладної допомоги. Передбачається створити необхідну кількість мобільних бригад для забору у пацієнтів біологічного матеріалу за місцем проживання та його транспортування у лабораторію і ще низка заходів, повідомила Галина Козяр.

Дитяча лікарка ініціює у Львові створення Фонду безкоштовних ліків і Фонду страхування медичних працівників.

На Львівщині відмовляються в день голосування йти до виборців з Covid-19.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів