Міський голова Львова Андрій Садовий пропонує львів'янам шити маски власноруч

19:51 2 квітня 2020 р.

Фото до новини

Мер запропонував разом з аптечними мережами підготувати звернення та листи до міністрів щодо вирішення питання з організації процесу пошиття і продажу масок.

Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий під час телеконференції з керівниками аптечних мереж обговорив питання наявності в аптеках міста засобів захисту, зокрема масок, рукавичок тощо, а також дезінфікуючих засобів. Відтак, домовлено спільно підготували листа і скерувати його до державних органів влади з проханням переглянути вимоги і стандарти до пошиття масок, враховуючи ситуацію.

«Ми попросили про зустріч, бо де б я не був, всі питають, коли будуть маски і інші речі. Ми в лікарні також купуємо їх різними способами. У нас виявлено 12 людей, які мають коронавірус. Зараз збільшуємо тестування через ПЛР-тести, завтра має запрацювати лабораторія на вул. Зеленій. Чим більше будемо тестувати, тим більше будемо мати виявлених людей, тому заходи карантину будуть більш жорсткими», — сказав мер Львова Андрій Садовий.

Як зауважили керівники аптечних мереж, масок справді не вистачає, фактично, є критична ситуація, адже коли були помірні ціни, то їх закуповували на гуртових фірмах, а зараз постачальники значно підняли ціну за маску. Відтак, мер запропонував самостійно шити маски, зазначивши, що є поліклініки, які, маючи марлю і вату, шиють маски. Водночас, є аптеки, які самостійно роблять деззасоби за рекомендаціями ВООЗ.

Мер Андрій Садовий зазначив, що під час наступної скайп-наради з Президентом обговорить питання сертифікації масок і можливість їх продажу в аптечних мережах. Йдеться про маски, пошиті різними підприємствами. «Ми можемо мати стандарт пошиття масок, щоб аптеки могли це продавати. Держава повинна зняти будь-які обмеження на сертифікацію, щоб можна було шити маски і продавати їх», — сказав Андрій Садовий.

«У нас є багато підприємств, які готові шити маски. Є спрощена процедура щодо пошиття костюмів. Але є запитання по масках — які можуть бути альтернативні види тканин для використання», — зауважила радниця міського голови Вікторія Довжик.

Мер запропонував з аптечними мережами підготувати звернення та листи на міністрів щодо вирішення питання з організації процесу пошиття та продажу масок. «Наше завдання — допомогти, щоб мешканці міста Львова могли купити медикаменти та маски за нормальною ціною», — сказав він.

Також Андрій Садовий скерує звернення до керівництва держави щодо обмеження кількості перевірок на час карантину щодо діяльності аптечних мереж. «На жаль, ці питання не є зоною моєї компетенції, але я можу передати ваші пропозиції керівництву держави», — додав мер.

Під час телеконференції також підняли питання тестування працівників аптек.

«Підтримую, щоб усі, хто працюють в аптеках, пройшли тестування. Але за це тестування треба буде заплатити — місто закуповує тести лише для комунальних працівників. Наші лікарі можуть допомогти організувати сам процес тестування. Щодо доїзду працівників — погоджуюсь, що вони можуть бути прирівняні до працівників медицини», — зазначив Андрій Садовий.

"Щоденний Львів" повідомляв, що у Львові вчора було вирішено заборонити мешканцям Львова заходити до закладів, які працюють на території міста під час карантину, без засобів індивідуального захисту — масок. Тепер треба вирішити проблему - де львів'янам взяти-придбати ці обов'язкові маски?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів