Львівські лікарі через прокол на руці врятували відомого художника Ореста Скопа, у якого був інфаркт

09:44 19 вересня 2024 р.

Фото до новини

Його врятували спеціалісти лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова, виконавши операцію через прокол на руці.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

«У мене раптово з'явився біль за грудиною, який віддавав у руку. Разом із дружиною ми вирішили викликати швидку. У лікарні святого Пантелеймона мені одразу зробили ЕКГ і взяли аналіз на тропоніни – характерний показник інфаркту. Аналіз показав високий рівень. Це був інфаркт міокарда», - розповідає Орест Скоп історію свого своєчасного звернення за медичною допомогою.

На момент надходження пацієнта дві коронарні артерії в його серці були звужені аж на 99%, тож оперувати потрібно було негайно. Втручання з розширення просвіту судин інтервенційні кардіохірурги виконали через мінідоступ. Вони зробили маленький прокол на руці чоловіка і через променеву артерію, за допомогою спеціальних мікрокатетерів, завели два стенти для розширення просвіту звужених судин. Таким чином, спеціалісти повністю відновили кровообіг.

Читайте також: Від раптового інфаркту в молодому віці – більшість не виживає: історія порятунку 44-річного львів’янина

Після успішної операції пан Орест відновлював сили у Центрі медичної реабілітації у Брюховичах. Заняття з фізичним терапевтом були спрямовані на відновлення роботи серцево-судинної системи. Вони включали як дихальні вправи для покращення легеневої функції, так і фізичні – для зміцнення м’язів і підвищення витривалості. Одночасно художник повернувся до улюбленого заняття і одразу у реабілітаційному центрі продовжив створювати свої полотна.

«Я зрозумів, що не можу жити без своїх картин! На щастя, мені дозволили привезти кілька робіт, над якими я працював раніше. Тут така тиша і спокій: білочки бігають, пташки співають, а вранці – півні. Малюю з величезним натхненням! Багато пацієнтів підходять і ми спілкуємося про творчість – це наче терапія для них, – каже художник. І додає: Один захисник, який відновлюється у цьому ж центрі після важкої контузії, взагалі не розмовляв. Але віднайшов у собі сили знову заговорити саме під час наших з ним бесід».

Читайте також: Прийшов з інфарктом до лікарки, а та ... відправила на роботу

Для захисників, які проходять реабілітацію у Брюховичах, Орест Скоп навіть влаштував персональну виставку – просто на терасі Центру медичної реабілітації. Відновлення ж самого художника вже завершилося: його виписали через 2 тижні після операції.

Читайте також:  Як бджоли на Львівщині витягнули хвору після інфаркту

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів