Львівська область на першому місці серед боржників зарплати медикам, - дослідження YouControl

14:22 29 травня 2020 р.

Фото до новини

За даними МОЗ на 29 травня, у Львівській області виявлено всього 1563 випадки захворювання на Covid-19, більше лише в трьох регіонах України з Києвом включно.

Аналітики YouControl, системи для перевірки контрагентів, проаналізували дані реєстру Держслужби з питань праці і виявили галузі та області з найбільшою заборгованістю по зарплатах, яку накопичували в період карантину. Згідно з цими даними, заборгувала медикам більше всього Львівська область, у якої одне із найпотужніших поширень коронавірусної інфекції.

На початок досліджуваного періоду (10 березня) борг по зарплатах у медзакладах Львівської області становив 6,643 млн. Та під час карантину, за період з 10 березня по 18 травня, борг по зарплатах медперсоналу там виріс на 6,33 млн грн до 12,97 млн грн. Для порівняння за аналогічний період у Тернопільській приріст боргу склав 1,79 млн грн, у Сумській ‒ 0,39 млн грн та в Київській області ‒ 0,72 млн грн. 

Загалом за час карантину, згідно з даними реєстру Держслужби з питань праці, борг перед медиками в Україні виріс на 54%. На 18 травня його сума дорівнювала 23,11 млн грн. За сумним збігом, серед лідерів антирейтингу боргів помітні ті області України, де епідемія коронавірусної інфекції розповсюдилась найпотужніше. За даними МОЗ на 29 травня, у Львівській області виявлено всього 1563 випадки захворювання на Covid-19, більше лише в трьох регіонах України з Києвом включно. Примітно, що загальний зарплатний борг по Україні трохи знизився за час карантину (з 2,93 до 8,85 млрд грн), а борг медикам лише ріс.

Дані з реєстру Держслужби свідчать, що найбільша частка боргу припадає на заклади з основним КВЕДом «Діяльність лікарняних закладів» і становить більш ніж 60% загального боргу медикам.

Хоча заборгованість перед медиками становить менше одного відсотка від загальної суми боргу по зарплатах усіх галузей, потрібно зауважити, що цей відсоток найважливіший під час епідемії. Згідно з інформацією, яку Національна служба здоров’я України (НСЗУ) надала YouControl, за період з 1 березня до 21 травня служба виплатила медичним закладам первинної медичної допомоги 4,43 млрд грн, спеціалізованим закладам та закладам екстреної допомоги ‒ 9,68 млрд грн, а за надання допомоги пацієнтам з COVID ‒ 247,94 млн грн. «Усі виплати закладам за надані послуги були здійснені вчасно та в повному обсязі», ‒ запевняють у прес-службі НСЗУ.

Установа займається фінансуванням медичних закладів, які уклали договір із нею, а це, за словами Лілії Гудзь, прес-секретарки Нацслужби, 1 620 комунальних медзакладів. Тобто практично всі лікарні України, що є в комунальній власності, 61 приватний медзаклад та чотири ФОП, що надають медичні послуги. Щодо механізму фінансування, то НСЗУ акцентує на тому, що перераховує кошти безпосередньо на рахунки медичних закладів. «Далі заклад самостійно розпоряджається цим бюджетом. У тому числі виплачує заробітну плату працівникам. Механізм нарахування заробітної плати і премій та надбавок зазначається в колективному договорі, який підписують усі працівники», ‒ розповіли в прес-службі НСЗУ.

YouControl перевірив наявність заборгованостей у реєстрі Держслужби з питань праці та виявив, що заклади, які мали борг на 18 травня, на 25 травня скоротили його сумарно лише на 10%.

Данило Глоба, заступник директора компанії YouControl з правових питань, зазначає, що безпідставна невиплата заробітної плати є кримінальним злочином (стаття 175 КК України). За це керівник підприємства може бути оштрафованим на суму до 17 тис. грн. Найсуворіше покарання передбачає позбавлення волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Крім того,говорить він, до фінансової відповідальності (стаття 265 КЗпП України) в розмірі 14 169 грн може бути притягнуто й саме підприємство.

"Щоденний Львів" повідомляв, що зафіксована вже 51 смерть від COVID-19 на Львівщині.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів