Львівщина є недотестованою щодо Covid-19: з яких причин

12:30 3 липня 2020 р.

Фото до новини

Причин “недотестованості” може бути кілька: або в області мало самих препаратів для тестування, або низька пропускна здатність лабораторій, або ж ситуація за рівнем захворюваності критична.

На Карті медичного забезпечення від YouControl з'явилася аналітика щодо ПЦР-тестів, які проводяться в Україні. На запит фахівців дані опублікував Національний центр громадського здоров'я. Станом на 1 липня найбільш недотестованими є Волинська, Рівненська, Львівська та Харківська області.

Доки карантинні обмеження то скасовують, то відновлюють, випадки захворюваності на Covid-19 продовжуються і у деяких областях спостерігається їх зростання. Поглянувши на нову вкладку “Темпи росту” на Карті медичного забезпечення від YouControl, можна зауважити, що станом на 1 липня з'явилося 474 нових випадки в Україні. І за останню добу на 227 випадки менше, ніж за попередню. Графіки зі згладженими показниками темпів, що показують середнє значення за тиждень, демонструють, що темпи зараження падають, починаючи з 26 червня. Тим не менш, за добу відбувся приріст захворілих у восьми областях (від 1 до 75 осіб). Але на Львівщині з 27 червня спостерігається спад ‒ станом на 1 липня було лише двоє інфікованих, що на 87 менше, ніж за попередню добу. Перейшовши до вкладки “Звіт”, можна побачити, що серед них - жодного лікаря.

Важкохворих пацієнтів переводять на ліжка інтенсивної терапії. У Львівські області ними було зайнято 230 місць та за добу їх кількість зменшилась на 24.

Для розуміння, чи статистика захворюваності відповідає дійсності, потрібно враховувати, чи достатня кількість людей проходить тестування. Якщо частка позитивних тестів складає понад 10%, це означає, що населення недотестоване. А значить, захворюваність за фактом може бути вищою за офіційні показники.

Команда YouControl звернулась у МОЗ з проханням відкрити дані, котрі подають лабораторні центри. Завдяки цьому на Карті медичного забезпечення у розділі “Захворюваність” з'явився відповідний розділ (“Тестування”). Станом на 1 липня недотестованість проявилась у семи областях та столиці:
Волинська ‒ частка позитивних тестів склала 29,33%
Рівненська ‒ 14,48%
Львівська ‒ 13,71%
Харківська ‒ 13,69%
м. Київ ‒ 11,28%
Чернівецька ‒ 10,85%
Сумська ‒ 10,64%
Івано-Франківська ‒ 10,59%

Окремо подається інформація про Центр громадського здоров'я, що є в Києві. Частка позитивних тестів на Covid-19, протестованих в ньому, склала 15,98%.

Причин “недотестованості” може бути кілька: або в області мало самих препаратів для тестування, або низька пропускна здатність лабораторій, або ж ситуація за рівнем захворюваності критична.

Матеріал підготовлено PR-відділом YouControl.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів