Комарі переносять вірус, від якого немає ліків

00:21 1 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Захворіти ризикують усі.

США та Європою поширюється вірус Західного Нілу. Про це повідомляє BBC-Україна, пише DailyLviv.com

Ця смертоносна хвороба існує десятиліттями, але проти неї досі немає ані вакцини, ані ліків. Патоген, що передається комарами, вперше виявили в Уганді в 1930-х роках. Тепер він поширюється у США і Європі. У Центрі з контролю та профілактики захворювань США (CDC) повідомили BBC, що щороку на вірус Західного Нілу хворіють 2000 американців, 1200 як наслідок отримують небезпечні для життя неврологічні захворювання, а понад 120 випадків завершуються летально. З моменту першого спалаху в 1999 році у США зареєстрували понад 59 000 випадків і більше 2 900 смертей від вірусу Західного Нілу, хоча за деякими оцінками, реальна кількість інфекцій перевищує три мільйони.

"Захворіти ризикують усі, - каже Крісті Мюррей, професорка педіатрії в Університеті Еморі в Атланті, штат Джорджія, яка вивчає вірус Західного Нілу упродовж майже двох десятиліть. - Для того, щоб заразитися, достатньо простого укусу комара. І хоча ми бачимо, що у важкій формі хворіють переважно люди похилого віку, молоді люди теж хворіють".

Особливо вразливими є люди з імунодефіцитом, старші 60 років, з діабетом чи гіпертонією.

"Серед тих, хто має важкий перебіг захворювання, близько 10% помруть від гострої інфекції, а приблизно 70-80% матимуть довгострокові неврологічні наслідки", - каже Мюррей. - Тим, хто виживає, не завжди стає краще, натомість часто - гірше. Люди кажуть про депресію, зміну особистості тощо".

Інфекції переважно протікають безсимптомно, і лише кожна п’ята людина відчуває легкі симптоми, важкі випадки можуть призвести до довічної інвалідності. Приблизно у 1 із 150 людей вірус може проникнути в мозок і центральну нервову систему, викликаючи небезпечне для життя запалення, а в багатьох випадках – пошкодження мозку.

Дослідження показали, що основними носіями вірусу є птахи. Комарі заражаються вірусом, коли п'ють кров заражених птахів, а потім передають його людям. Високі температури повітря можуть прискорити розвиток комарів, швидкість укусів та інкубацію вірусу в комарі.

Досі немає ані вакцини, ані будь-якого специфічного лікування, яке могло б допомогти людям, які страждають від інфекції. Мюррей вважає, що найнагальнішою потребою є препарат, який не тільки знищуватиме вірус, але й може бути використаний для послаблення бурхливого запалення в мозку, яке викликає багато неврологічних ускладнень. Вона підозрює, що в деяких випадках вірус потрапляє до нервових клітин мозку, де його нелегко знищити.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів