Хворих на COVID-19 в Україні щонайменше вдвічі більше, ніж за офіційною статистикою

19:56 3 травня 2021 р.

Фото до новини

Такий висновок зробив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на підставі всеукраїнського опитування громадської думки 13-15 квітня 2021 року.

Коментар гендиректора КМІС Володимира Паніотто, пише Dailylviv:

"Ми закінчили опитування 15 квітня.  На 16 квітня за офіційною статистикою (я узяв дані університету Джонса Гопкінса) перехворіли на ковід 1 974 056, тобто приблизно 2 млн. людей. За даними опитування, перехворіли 29,1%, з них 16,9% визначили це за тестами, а 12% лише за симптомами. Якщо взяти до уваги лише тих, хто робив тести, врахувати похибку і взяти нижню межу, то серед дорослого населення (18 років і старші) перехворіло 4,4 млн людей. Це означає, що в Україні хворих щонайменше вдвічі більше, ніж за офіційною статистикою. Якщо взяти до уваги, що в 2 млн. офіційної статистики входять і люди у віці до 18 років, а також, що частина тих, хто вважає, що у них був ковід, але не робили тести, теж могли бути правими, то хворих у нас може бути і втричі більше, ніж за офіційною статистикою. 

З чим це може бути пов’язано?  На мій погляд, це не може бути пов’язано з нещирістю респондентів, вони не мають мотивації казати про те, що тести підтвердили, що вони хворіли, якщо такого не було. Я не знаю протоколів збору інформації про випадки ковіду, але, можливо, приватні клініки і комерційні центри тестування не завжди повідомляють про випадки ковіду і ці дані не потрапляють до централізованої системи? Ще одна, можливо, більш обгрунтована гіпотеза,  яку висловив експерт, подивившись на ці дані – Мінздоров'я вважає коректним діагноз лише за результатами ПЛР-тестів, а наші респонденти під тестами розуміють будь-які тести (наприклад, на антитіла і антиген)".

За даними соціологічного дослідження, найбільша кількість тих, хто хворіли чи зараз хворіє на COVID 19, є у західному регіоні (34%), дещо менше - у центрі (30%). На сході так відповіли 27% опитаних. Найменша кількість тих, хто хворіли чи зараз хворіють на COVID 19 – у південному регіоні (24%).

Найбільша кількість тих, хто хворів і це встановлено за допомогою тесту – у західному регіоні (20%), найменша – у південному (12%). У центрі наявність хвороби за допомогою тесту встановили 18% опитаних, на сході – 15%.

Відчували симптоми коронавірусу, але не робили тест: 13% мешканців західного регіону, 12% - центрального; на сході та півдні – по 11%.

Кількість тих, хто не хворів на COVID 19 – найбільша у південному регіоні (70%), найменша – у західному (61%). У центрі не хворіли 65%, на сході – 67%.

Найбільша кількість тих, хто хворіли чи зараз хворіє на COVID 19, молодь, найменша – літні люди: 18-29 років – 36%, 30-39 років – 32%, 40-49 років – 27%, 50-59 років – 34%,  60+ років – 21%.

Найбільша кількість тих, хто діагностував хворобу за допомогою тесту – серед людей у вікці 50-59 років (22%), найменша – серед літніх людей, 60+ років (11%).

Найбільша кількість тих, хто визначив хворобу за симптомами, – серед молоді 18-29 років (16%), найменша – серед літніх людей, 60+ років (10%).

Найбільша кількість тих, хто не хворіли – серед літніх людей, 60+ років (73%), найменша –  серед людей, віком 18-29 років та 50-59 років (однаково, 61%).

Довідково.

Упродовж 13-15 квітня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2001 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької і Луганської областей. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 2,4%.

Де лежать хворі коронавірусом на Львівщині

У двох районах Львівщини коронавірус у Великдень не виявили

Львівщина зрівнялася з Києвом за інфікуванням коронавірусом у Великдень

У Великдень коронавірус виявили у 69 львів'ян

У Польщу індійський штам коронавірусу привезли дипломат і його сім'я

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів