Хірурги у Львові виявили новий вид ускладнень від COVID-19

15:55 17 березня 2021 р.

Фото до новини

У Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги впродовж двох тижнів прооперували трьох COVID-пацієнтів із великими крововиливами в черевну порожнину. Лікарі стверджують, що гематоми виникають через кроворозріджуючі препарати.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив завідувач першого хірургічного відділення лікарні Гнат Герич, пише Dailylviv.

«Це ускладнення, які пов’язані з лікуванням COVID-інфекції. Вони виникають у пацієнтів, які приймають великі дози кроворозріджуючих препаратів. Це масивні гематоми, тобто крововиливи в живіт, а саме заочеревинний простір, і що цікаво, без ушкодження судин. Через те, що вони надто великі, деколи навіть більше як літр крові, без оперативного втручання тут не обійтися», - розповів Герич.

За словами хірурга, такі гематоми обов’язково слід видаляти оперативним втручанням, адже вони настільки великі, що самі не розійдуться, а з часом інфікуються, утворюючи флегмони і отруюючи організм бактеріями, що може призвести до сепсису, тобто запалення крові.

Водночас Герич наголошує, що це ускладнення, не є якоюсь лікарською помилкою чи похибкою у призначенні доз антикоагулянтів при лікуванні коронавірусу.

«Це складна ситуація як для лікаря, так і для хворого. З одного боку, пацієнту треба давати препарати, що розріджують кров, бо без них можуть утворитися тромби, а з іншого, – вони ж можуть спровокувати небезпечні для життя кровотечі», - додав хірург.

Утворення гематом лікарі спостерігали і раніше, але утворення були значно меншими, підшкірними або в місцях живота, куди вводиться ін’єкція. Пацієнтів з великими інфікованими крововиливами в лікарні «швидкої» не було більше, як пів року. А зараз через збільшення кількості госпіталізованих з коронавірусом можна простежити динаміку, адже за 2 тижні було вже три випадки.

Найважливіше, зауважив лікар в рекомендаціях, при лікуванні коронавірусу та прийому антикоагулянтів бути уважним до свого організму. Симптоми гематом, які утворюються в черевній порожнині, супроводжуються різкими болями внизу живота, схожими на біль при апендициті. Також больові відчуття можуть виникати під час активних рухів ногами, адже кров’яні новоутворення розташовані біля м’язу, який відповідає за діяльність нижніх кінцівок. В такій ситуації слід негайно звернутися на огляд і консультацію до лікаря-хірурга та зробити КТ.

В Україні за минулу добу, 16 березня, виявили 11 833 випадки зараження коронавірусом, водночас одужали 5 467 осіб. За весь час пандемії в Україні захворіли 1 489 023 особи; одужало 1 237 676 осіб; летальних випадків - 28 986; проведено ПЛР-тестувань – 7 467 108.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів