ЄС запроваджує для всіх громадян сертифікати Covid

15:50 18 березня 2021 р.

Фото до новини

"Зеленою довідкою" зможуть скористатися всі держави-члени ЄС, а також Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.

ЄС оприлюднив плани запровадити так звані "зелені довідки" (сертифікати), які уможливлять пересування всередині блоку для тих, хто був вакцинований або має антитіла до Covid-19. 

Про це повідомила Служба моніторингу ВВС, пише Dailylviv.

Схема, яку планують затвердити наступного тижня на саміті лідерів ЄС, полегшить поїздки Європою для тих, хто зробив повне щеплення, або мають негативні тести на Covid-19. А також тих, хто вже перехворів на вірус.

За планами ЄС, "цифрові зелені довідки" дозволять 450 мільйонам мешканців країн-членів вільно подорожувати вже цього літа.

Громадяни країн, які не є членами Євросоюзу, як от Велика Британія чи Україна, зможуть подати заявку на отримання сертифіката, якщо вони відповідатимуть усім критеріям, повідомляє газета Daily Mail.

Daily Mail розповідає, що тема літніх подорожей жваво обговорювалась в ЄС. Країни південної Європи, які залежать від туризму, як от Греція та Іспанія, наполягали на швидкому вирішенні проблеми пересування.

Але кілька держав-членів, включаючи Францію, стверджували, що запроваджувати будь-які "перепустки" було б "передчасно і дискримінаційно", оскільки більшість громадян Євросоюзу не мали доступу до вакцин.

"Ми всі хочемо, щоб розпочався туристичний сезон. Ми не можемо дозволити собі програти ще один сезон", - цитує газета віцепрезидентку Європейської Комісії Веру Йоурову. - Туризм, а також культура та інші галузі, які залежать від туризму, страшенно потерпають. Йдеться про десятки мільйонів робочих місць".

"Зеленою довідкою" зможуть скористатися всі держави-члени ЄС, а також Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.

Довідка міститиме необхідну ключову інформацію, як от ім'я, дата народження, держава-член, що видала сертифікат, та унікальний ідентифікатор. Документ видаватимуть у цифровому форматі, тому їх можна буде показати на смартфоні, але можна буде отримати його і на папері.

Європейська Комісія заявила, що створить власний механізм перевірки QR підписів.

Громадяни з країн, що не входять до ЄС, зможуть звертатися по довідку від країни, яку вони збираються відвідати. Ця держава повинна буде оцінити, чи надано докази вакцинації або антитіл, і вирішити, чи варто видавати довідку.

Сама процедура отримання довідки ще не затверджена, оскільки її будуть погоджувати і запроваджувати органами охорони здоров'я в кожній окремій країні.

"Вакцинація не буде обов'язковою умовою для поїздки", - наголошує Daily Mail.

"Усі громадяни ЄС мають право на вільне пересування в ЄС незалежно від того, вакциновані вони чи ні. Цифрова зелена довідка полегшить здійснення цього права", - цитує газета заяву Єврокомісії.

У Брюсселі запропонували автоматично визнати всі вакцини, що отримали дозвіл на використання від Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА). Там також запропонувала урядам включити інші вакцини, як от російський Sputnik або китайський Sinovac, які не отримали дозволу в ЄС.

Проєкт відповідного регламенту ЄС про сертифікати єврокомісари ухвалили на засіданні 17 березня. Тепер, якщо документ погодять Рада ЄС та Європарламент, сертифікати можуть почати діяти з середини червня - саме до цього часу у Брюсселі планують завершити всю технічну підготовку до їх запровадження. 

У Єврокомісії пояснюють, що об'єднали три види сертифікатів, аби запобігти дискримінації людей, які поки не отримали можливості вакцинуватися. Крім того, є люди, які не можуть щепитися з медичних міркувань або ж просто не захочуть цього робити.

Видаватимуть сертифікати національні органи системи охорони здоров'я, лікарні і тестові центри. Стягнення плати за отримання сертифікату не передбачається.

На Львівщині за добу госпіталізували понад 200 осіб: скільки хворих з ковідом у лікарнях

В Україні - понад 15 тис нових хворих на коронавірус: Львівщина і Київ - другі

На Львівщині за добу - найбільше за всю історію пандемії випадків Covid-19

Хірурги у Львові виявили новий вид ускладнень від COVID-19

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів