Дексаметазон зменшує смертність від коронавірусу

06:48 17 червня 2020 р.

Фото до новини

Препарат рятує життя одного з восьми пацієнтів, які потрапляють на штучну вентиляцію легенів. Дексаметазон не допомагає людям з легшими симптомами коронавірусу.

Британські експерти кажуть, що низькодозоване лікування препаратом є головним проривом у боротьбі зі смертельним вірусом. Це знизило ризик смерті на третину серед пацієнтів, які дихають за допомогою апаратів штучної вентиляції легенів. Серед тих, кого лікують за допомогою кисневої терапії, це зменшило смертність на п'яту частину.

Цей препарат став частиною найбільшого у світі тестування існуючих методів лікування та ліків з метою перевірити, чи можуть вони подолати коронавірус. Як вважають дослідники, якби цей препарат використовували у Британії від початку пандемії коронавірусу, можна було б врятувати до 5000 життів. Оскільки він достатньо дешевий, він також може принести користь у бідних країнах, які мають велику кількість пацієнтів з Covid-19.

Приблизно 19 з 20 пацієнтів, які хворіють на коронавірус, одужують, не потрапляючи до лікарні. Серед тих, хто потрапляє до лікарні, більшість також одужує, але для деяких може знадобитися киснева або механічна вентиляція легень. Це пацієнти з високим ризиком, яким, схоже, допомагає дексаметазон.

Препарат вже застосовують для зменшення запалення, і, здається, він допомагає зменшити шкоду, яка може виникнути через гіперактивацію імунної системи організму, що намагається боротися з коронавірусом. Надмірна імунна реакція організму називається цитокіновим штормом, і може бути смертельно небезпечною.

У ході випробування під керівництвом команди з Оксфордського університету близько 2000 пацієнтів лікарні отримували дексаметазон і їх порівнювали з більш ніж 4000 пацієнтів, які не отримували препарат.

Для пацієнтів на ШВЛ це зменшило ризик смерті з 40% до 28%. Для пацієнтів, які потребують кисневої терапії, він знижує ризик смерті з 25% до 20%.

Один з учасників дослідження професор Мартін Лендрей каже, що препарат дозволяє врятувати життя одного з восьми пацієнтів, які потрапляють на штучну вентиляцію легень.

Серед пацієнтів на кисневій терапії він рятує одне життя з 20-25.

"Існує чітка, зрозуміла користь. Лікування дексаметазоном триває до 10 днів, і це коштує приблизно 5 фунтів (169 грн. - Ред.) на одного пацієнта. Тож врятувати життя переважно коштує 35 фунтів (приблизно 1200 грн. - Ред.). Це препарат, який доступний у всьому світі", - каже науковець.

Дексаметазон не допомагає людям з легшими симптомами коронавірусу - пацієнтам, яким не потрібна допомога з вентиляцією легень.

Дексаметазон використовують з початку 1960-х років для лікування різних станів, в тому числі при ревматоїдному артриті та астмі. Приблизно половина пацієнтів з Covid-19, що потребують вентиляції легенів, не виживає. Тому зниження ризику летального результату на 33% має величезне значення.

У реанімації препарат призначають внутрішньовенно, менш тяжкі пацієнти приймають його в таблетках. 

Мішель Робертс

Редактор BBC News з питань охорони здоров'я.

На Львівщині помер 28-річний чоловік і четверо старших пацієнтів із підтвердженим COVID-19, повідомляв " Щоденний Львів".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів