5 ознак готовності до зачаття

12:45 1 березня 2024 р.

Фото до новини

.

Як дізнатися, що ваш організм готовий до зачаття? Є ознаки, які свідчать про хороше репродуктивне здоров'я. Їх наявність означає, що швидше за все, організм готовий зачати та виносити дитину. Інформація для тих, у кого все вийде: ведення вагітності у Львові, в одній із найкращих українських репродуктивних клінік, вирізняється професіоналізмом, уважністю та індивідуальним підходом.

Регулярні менструації

У вас регулярний менструальний цикл, ви знаєте, коли настане наступна менструація з точністю до кількох днів. Нормальний цикл триває 21–35 днів. Якщо він регулярний, то з високою ймовірністю гормональна система функціонує правильно, а яєчники щомісяця продукують готову до запліднення яйцеклітину. Нагадаємо, що саме під час овуляції відбувається зачаття.

Можна простежити овуляцію

Крім регулярного циклу, який опосередковано вказує на регулярну овуляцію, ви за бажанням можете виявити її ознаки. Це корисне знання, оскільки знаючи час овуляції можна підвищити шанси на зачаття. Овуляція відбувається приблизно за 14 днів до наступної менструації. У разі 28-денного циклу це 14 день, а у разі 35-денного — 21 день циклу.

Овуляція має такі прояви:

  • Зміна цервікального слизу. Рідкі вагінальні виділення, притаманні початку циклу, перед овуляцією змінює в'язкий слиз, що нагадує яєчний білок. Це відбувається через те, що зміна консистенції цервікального слизу допомагає сперматозоїдам проникнути в матку.
  • Збільшення базальної температури. Виявити його можна за допомогою графіка, в який щодня заноситься температура тіла, виміряна у прямій кишці вранці відразу після пробудження. За добу до овуляції базальна температура трохи знижується, а під час овуляції підвищується приблизно на половину градуса й залишається підвищеною до кінця циклу.
  • Спазми внизу живота, що нагадують менструальний біль. Деякі жінки відчувають їх під час розриву фолікула та виходу з нього яйцеклітини, оскільки це спричиняє витік незначної кількості фолікулярної рідини, яка може подразнювати нервові закінчення. Як правило, біль незначний і нетривалий.
  • Підвищена чутливість молочних залоз. Зазвичай молочні залози стають чутливими перед менструацією, але якщо це відбувається в середині циклу, то швидше за все, справа в овуляції.
  • Підвищення лібідо. Перед початком овуляції або під час неї багато жінок відчувають сильний статевий потяг, принаймні сильніший, ніж зазвичай.

Діагностувати овуляцію також можна за допомогою аптечних тестів, схожих на тести на вагітність. Їхня дія ґрунтується на визначенні лютеїнізувального гормону в сечі.

Немає ані ендометріозу, ані міоми матки

Ендометріоз та міома спричиняють проблеми з фертильністю. Обидва захворювання можуть супроводжуватися дуже болючими й надмірно рясними менструаціями, дисфункціональними матковими кровотечами та іншими симптомами. Вони також можуть не мати проявів, доки не будуть виявлені під час обстеження.

Нормальна вага

Має значення медична норма маси тіла. Якщо вага перебуває у межах медичної норми, гормональна система функціонує правильно. Ожиріння спричиняє гормональний дисбаланс, крім того, може свідчити про синдром полікістозних яєчників, одну з найчастіших причин безпліддя. Недостатня вага також є перешкодою для вагітності.

Відсутність недіагностованих урогенітальних інфекцій

Урогенітальні інфекції, зокрема інфекції, що передаються статевим шляхом, серед іншого здатні спричиняти непрохідність маткових труб, що є перешкодою для зачаття. Деякі інфекції мають виражені симптоми, наприклад, болючість під час сечовипускання та статевого акту або патологічні виділення, інші розвиваються безсимптомно, й виявити їх можна лише під час обстеження. Будь-яка інфекція статевих шляхів обов'язково має бути своєчасно вилікована. Ще краще її не допустити за допомогою профілактики.

Автор: Вербицька Наталія Ярославівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів