Завтра у Львові – вечір пам'яті Ігоря Вахули

10:00 29 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: zik.com.ua

14 травня помер у власній квартирі співзасновник львівського буддійського медитаційного центру «Шамбала».

30 травня у Львові проведуть ритуальний похорон 61-річного Ігоря Вахули. Він – співзасновник місцевого буддійського медитаційного центру «Шамбала». Був представником українського руху хіпі 1970-х. Помер 14 травня у власній квартирі.

40-річний товариш Вахули зі «Шамбали» Максим Лан розповів: «Зранку був у морзі. Надіялися, що Ігоря дозволять спалити. Але наша бюрократична машина не йде назустріч. Бо не встановлена причина смерті».

У середу, 27 травня, опівдні зустрічаємося біля входу до медитаційного центру. Під нього облаштували квартиру п'ятиповерхівки в центрі Львова. Максим роззувається у кімнаті для медитацій, кланяється й пояснює: «Так виражаємо повагу до простору». 

На підлозі лежать темно-сині скручені мати, біля стіни – портрети засновників тибетського буддизму. Максим розповідає: «Ігор помер у власному ліжку. У квартирі був сам. Тривогу забила його колишня дружина Елла Резнікова. Вона живе в Америці, але з Ігорем постійно зідзвонювалися. Казала, що не виходить на контакт».

17 травня почали шукати – телефон не відповідав, залишали йому записки у дверях. Хотіли вже вибити вхідні двері. Лише через вісім днів отримали інформацію, що Ігоря знайшли. Це була раптова смерть, причина – загадка.

Ігор був дуже таємничим львівським персонажем. Навколо нього – ореол містичності. Любив виникати нізвідки у важливі моменти життя своїх близьких, при важливих зустрічах. Так само зникав.

Припускаємо, що помер від інфаркту. Тіло в такому стані, що лікарі не можуть точно сказати. Я його бачив 8 травня – був цілком у формі. Знайомі його бачили 13 травня з «Дзизі» на концерті. Він не любив лікарів, уникав навіть стоматологів. Казав, що їм не довіряє.

Максим намагається знайти по кімнатах фотографії Вахули, але їх ніде немає.

– Ігоря, напевно, знали всі львів'яни. Обертався у мистецьких колах, музичних. Мав довге волосся, екстравагантний одяг, який шокував прихильників радянської влади. Одягався як хрестоматійний хіпі.

Ігор ніколи не працював. Тримався на дистанції від сто¬сунків із соціумом і державою. Його не можна було загнати в якийсь ¬кубік.

Після похорону Ігоря Вахули у Львівському медитаційному центрі «Шамбала» проведуть ритуальний вечір пам'яті. У мистецьких колах небіжчика називали «Фред». Максим Лан розповів також:

«В Ігоря ніколи не було табу на тему смерті. Якщо хтось відходив – він сумував. Але в тому сумі була частинка радості, зворушення, гумору.

Смерть не є чимось чорним, поганим. У розумінні членів нашого центру смерть – це продовження подорожей.

На цвинтарі проведемо невеликий ритуал. Згодом у центрі прочитаємо інструкцію для Ігоря.

Інколи людина ще не усвідомлює, що померла. Мучиться, не знаходить собі місця. Зрештою, може перетворитися на хробака або ж опиниться у країні, де йде війна. І талант пропаде.

Треба йому сказати, що основне – спокій. Проведемо медитацію. Тоді – фоточки, алкоголь, індійська музика, блюз, спілкування. 4 червня львівські музиканти організовують концерт на честь ¬Ігоря Вахули».

Про це повідомили сьогодні, 29 травня, в київській «Газеті по-українськи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів